En taiwanesisk artillerienhet i övning med skarp ammunition förra månaden. Målet: att öka landets militära beredskap för en attack mot ön från Kina.
En taiwanesisk artillerienhet i övning med skarp ammunition förra månaden. Målet: att öka landets militära beredskap för en attack mot ön från Kina.

Analys: Kinesiskt stridsflyg utmanar – kan starta krig

Kinas provokationer vid Taiwan riskerar att leda till krig med globala följder. USA och Storbritannien har flera hangarfartyg i regionen. För EU är förhållandet till Peking både känsligt och splittrande.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

På måndagen flög ett stort antal kinesiska stridsflygplan mot ön för tredje dagen i följd, enligt Taiwans försvarsdepartement. De kränkte öns identifieringszon och följdes av taiwanesiska flygvapnet.

– Kina beter sig mer och mer orimligt. Gång på gång har omvärlden sett hur Kina stör freden i regionen och utövar påtryckningar mot Taiwan, säger premiärminister Su Tseng-chang.

Enligt Taiwan har 148 kinesiska militärflygplan varit inne i den södra och sydvästra delen av luftvärnszonen sedan Kina firade sin nationaldag den 1 oktober. Utrikesminister Joseph Wu är mycket orolig för att Kina kommer att inleda ett krig mot Taiwan även om hotet kanske inte är överhängande, säger han.

ANNONS
Taiwans president Tsai Ing-wen vid en flaggceremoni på en marinbas i Yilan. Hon har satsningen på försvaret, här med ett nytt marinfartyg, som högsta prioritet under ett ökat hot från Kina med upprepade provokationer under de senaste dagarna.
Taiwans president Tsai Ing-wen vid en flaggceremoni på en marinbas i Yilan. Hon har satsningen på försvaret, här med ett nytt marinfartyg, som högsta prioritet under ett ökat hot från Kina med upprepade provokationer under de senaste dagarna. Bild: Chiang Ying-ying

Moderniseringen av försvaret prioriteras av Taiwans president Tsai Ing-wen. I tidskriften Foreign Affairs varnar hon för katastrofala konsekvenser. Hon vill inte ha militär konfrontation. Men om Taiwans demokrati och livsstil hotas kommer landet göra vad som krävs för att försvara sig, skriver hon.

Kinas militära verksamhet nära Taiwan undergräver regional fred och stabilitet, enligt amerikanska UD:s talesperson Ned Price. I ett uttalande uppmanar han Peking att upphöra med sitt militära, diplomatiska och ekonomiska tryck och tvång mot landet.

Peking betraktar det demokratiskt styrda Taiwan som en omistlig del av Kina. Maktmedel utesluts inte för att få ön under kontroll, enligt president Xi Jinping. Han genomför en exempellös militär upprustning och för en omstridd politik för ökat kinesiskt inflytande i utlandet. Han har försökt isolera Tsai Ing-wen sedan hon valdes till Taiwans president.

Kineserna kritiserar USA för sina förbindelser med Taipei. Försäljningen av vapen och amerikanska fartyg i Taiwansundet ses som en provokativ åtgärd som skadar relationerna mellan USA och Kina. Budskapet från utrikesministeriets talesperson Hua Chunying är att Kina kommer att vidta alla nödvändiga motåtgärder och resolut krossa alla Taiwans planer på oberoende.

Tre hangarfartyg i stor marinövning

Två amerikanska och ett brittiskt hangarfartyg deltog under helgen i en övning i Filippinska havet. USS Ronald Reagan, USS Carl Vinson och HMS Queen Elizabeth åtföljdes sydväst om Okinawa av totalt 17 marina enheter från USA, Japan, Storbritannien, Nya Zeeland, Nederländerna och Kanada.

ANNONS

Vid ett telefonsamtal mellan USA:s president Joe Biden och Japans nytillträdde premiärminister Fumio Kishida på måndagskvällen kom de överens om att fördjupa samarbetet för att möta Kinas agerande.

USA slöt nyligen en säkerhetspakt med Australien och Storbritannien i samma syfte, kallad Aukus. Ett avtal med fransmännen om leverans av konventionella ubåtar hävdes med kort varsel till förmån för amerikanska atomubåtar. EU hade inte informerats. Det vållade en kris. Frankrikes president Emmanuel Macron kräver att EU agerar självständigare gentemot USA, värnar europeisk försvarsindustri och bygger upp en gemensam militär insatsförmåga.

Angela Merkels dagar är räknade som tysk förbundskansler efter valet till förbundsdagen. Hon har spelat en tung och avgörande roll för Europeiska unionens politik och sammanhållning under många år. Hon har varit en krishanterare och fört en försiktig linje i förhållande till Kina. Vem hennes efterträdare blir, vad den nye ledaren vill och vilket inflytande personen får i EU återstår att se.
Angela Merkels dagar är räknade som tysk förbundskansler efter valet till förbundsdagen. Hon har spelat en tung och avgörande roll för Europeiska unionens politik och sammanhållning under många år. Hon har varit en krishanterare och fört en försiktig linje i förhållande till Kina. Vem hennes efterträdare blir, vad den nye ledaren vill och vilket inflytande personen får i EU återstår att se. Bild: Stephanie Lecocq

Länken till USA, uttåget ur Afghanistan och förhållandet till Kina finns på agendan när EU-ledarna träffas. Mötet ska i första hand handla om Balkan och framtida medlemskap. Det kan bli Angela Merkels sista möte som tysk förbundskansler. Hon har strävat efter en bra diplomatisk kontakt med Peking inte minst för att slå vakt om en för Tyskland viktig handelspartner. Kritiker menar att hon inte i tillräcklig grad reagerat på regimens övergrepp mot minoriteter och oliktänkande.

Inför mötet utanför Ljubljana har Joe Biden pratat med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Båda ska ha åtagit sig att samarbeta och i nära samordning. Om Kina enades de om behovet av att försvara mänskliga rättigheter och anpassa den ekonomiska politiken utan, antyder en tjänsteman i kommissionen, att gå i någons ledband.

ANNONS

Europeiska rådets ordförande Charles Michel vill i Slovenien, skriver han i sin inbjudan, diskutera unionens internationella roll mot bakgrund av Afghanistan, Aukus och utvecklingen av förbindelserna med Kina. Men det blir det inte lätt att komma överens och konkretisera i handling för EU:s stats- och regeringschefer.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS