Analys: Det kan vi lära av pilbågsdådet i Norge

Espen Andersen Bråthens agerande är en upprepning av tidigare terrordåd. Han var ensam, och det fanns varningssignaler om radikalisering. Den känsliga frågan ligger nu hos Norges nya justitieminister Emilie Enger Mehl.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det finns ett samband mellan centrala Kongsberg i onsdags kväll och den 22 juli 2011. Då utförde högerextremisten Anders Behring Breivik det värsta terrordådet i Norges historia med 77 slumpvis utvalda dödsoffer i Oslo och på Utöya.

LÄS MER:34 skräckminuter i Kongsberg – detta har hänt

Sedan dess har ensamma gärningsmän genomfört terrorattacker i flera europeiska länder, även Sverige. Den 7 april 2017 på Drottninggatan i Stockholm tog Rakhmat Akilov hjälp av en lastbil för att meja ner och döda fem personer och skada 15. Hans ideologiska förställningsvärld hade formats av våldsbejakande islamism.

Enligt Säpo är ensamagerande extremister det kanske största samhällshotet. De är ofta svåra eller omöjliga att avslöja i förväg, och de eventuella tecken som finns på radikalisering eller misstänkta kontakter i farliga extrema miljöer går inte sällan myndigheterna förbi i ett konstant brus av information.

ANNONS

Kongsberg senaste exemplet

Kongsberg ser ut att vara bara det senaste exemplet. Den 37-årige danske medborgaren Espen Andersen Bråthen är misstänkt för att med pil och båge ha dödat fem personer och skadat tre. Han har dömts flera gånger: bland annat förra året till ett sex månaders besöksförbud mot två nära familjemedlemmar efter att han hotat att döda en av dem.

Polischefen i Sydöstra polisdistriktet Ole Bredrup Sæverud bekräftar att polisen har haft kontakt med mannen bland annat efter misstanke om att han skulle ha radikaliserats. Tipsen från 2017 och framåt ska ha följts upp utan åtgärd. Däremot, säger polischefen, finns inga registrerade meddelanden om honom under 2021.

I en video på Youtube, som återges av media på torsdagen, ska han ha sagt:

"Jag är en budbärare. Jag kommer med en varning. Är det verkligen det här som ni vill. Och till alla som vill göra upp med sig själva så är tiden inne. Bär vittne till att jag är muslim".

Enligt polisen ska Espen Andersen Bråthen ha konverterat till islam. Men en person som känner honom säger till NRK att det inte har med fallet att göra.

– Det här handlar om en person som är allvarligt psykiskt sjuk och som föll utanför från tonåren. Detta har påverkat de nära i hans liv i stor utsträckning.

ANNONS

”Framstår som terrorhandling”

Norska säkerhetspolisen PST bedömde på torsdagen: ”Händelserna i Kongsberg framstår för närvarande som en terrorhandling, men utredningen, som leds av Sydöstra polisdistriktet, kommer att klargöra mer detaljerat vad händelserna motiverades av.”

Hotnivån i Norge höjs inte ytterligare, men PST har ansett det möjligt att extrema islamister kommer att försöka utföra terror i Norge 2021. Enligt säkerhetstjänsten är risken störst för enkla attacker med bland annat knivhugg.

Polisadvokat Ann Irén Svane Mathiassen säger till NRK att en preliminär bedömning av Espen Andersen Bråthens mentala hälsa kommer att göras av rättspsykiatriska experter.

Terrordåden i Norge för tio år sedan ledde till många förändringar, bland annat för beredskap, hotanalys och polisens insatsförmåga. I lilla Kongsberg gick det dock 34 skräckfyllda minuter från första larmet till att mannen kunde avväpnas och gripas. En första observation av mannen gjordes i närheten av Coop Extra-butiken. Men polispatrullerna blev beskjutna med pilar och miste kontakten med honom, heter det.

Tungt ansvar på ny minister

Nu måste polis, säkerhetspolis och andra myndigheter dra nya lärdomar. Ett tungt ansvar ligger på den nya 28-åriga justitieministern Emilie Enger Mehl. När Jonas Gahr Støre (S) tillträdde som ny norsk statsminister på torsdagen sade han:

– Hon går till ett stort jobb i ung ålder, men vi är övertygade om att vi har en visionär och energisk politiker som tar sig an detta område.

ANNONS

Det behövs efter ännu en nationell tragedi i Norge.

LÄS MER:Johanna från Trollhättan blev vittne vid polisinsatsen i Kongsberg

LÄS MER:Pilbågsattacken skakar Norge – och hela världen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS