Med en ny typ av hiv-behandling – två sprutor som ges på sjukhus varannan månad – kan personer som har en infektion slippa de dagliga tabletterna.
Med en ny typ av hiv-behandling – två sprutor som ges på sjukhus varannan månad – kan personer som har en infektion slippa de dagliga tabletterna. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Ny behandling mot hiv lanseras i Sverige: ”Revolutionerande”

Att leva med hiv blir allt enklare. Nyligen började den första långverkande behandlingen erbjudas i Sverige. Istället för att ta tabletter varje dag finns nu möjlighet att få en injektion varannan månad.
– Nästa steg kan vara behandling en gång i halvåret, säger Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenskas infektionsklinik.

ANNONS
|

När hiv och aids upptäcktes i början av 80-talet var det att likställa med en dödsdom. Sedan dess har väldigt mycket hänt. Efter stora medicinska framsteg går det i dag att leva med hiv och samtidigt ha en fullt fungerande vardag, inklusive sexuellt umgänge utan risk för att smitta andra.

Den vanligaste behandlingen innebär att man äter en eller två tabletter dagligen. Men nu finns ytterligare ett alternativ tillgängligt. Med en ny typ av behandling – två sprutor som ges på sjukhus varannan månad – kan man slippa de dagliga tabletterna.

– Vissa personer som lever med hiv kan få ångest eftersom de är rädda att missa att ta tabletterna – och följsamhet är extremt viktigt vid hiv-behandling, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS

Det här är det första steget på en ny innovation.

Han poängterar att den nya behandlingen inte är effektivare, utan att det handlar om en alternativ metod.

– Det här är det första steget på en ny innovation. Det är en långverkande behandling. Det finns flera kandidater som är på väg, men den här är först ut.

”Det sociala stigmat är stort för en del. Man berättar inte om sin infektion för någon annan än personalen på mottagningen och är livrädd för att den ska avslöjas. Men för många är det inget problem. De lever förhållandevis öppet och anhöriga känner till hivinfektionen”, säger överläkare och professor Magnus Gisslén om de allmänna attityderna till hiv och aids.
”Det sociala stigmat är stort för en del. Man berättar inte om sin infektion för någon annan än personalen på mottagningen och är livrädd för att den ska avslöjas. Men för många är det inget problem. De lever förhållandevis öppet och anhöriga känner till hivinfektionen”, säger överläkare och professor Magnus Gisslén om de allmänna attityderna till hiv och aids. Bild: Johanna Ewald St Michaels

I december beviljade den Europeiska kommissionen marknadsföringstillstånd, och från och med april finns behandlingen tillgänglig för svenska patienter.

LÄS MER:Läkaren: De som för över hiv är de som inte känner till sin sjukdom

Patientorganisation: ”Fantastiskt”

Daniel Serguey Suarez är verksamhetschef på Posithiva Gruppen, patientorganisation för personer med hiv. Han tycker att den nya behandlingen är bra, men säger att den kan få olika stor betydelse för olika personer.

– Det beror helt och hållet på vem du frågar. Frågar du mig som lever med hiv sen 13 år är det fantastiskt, men jag fortsätter ändå med tabletter. Jag tycker att det är tillräckligt smidigt och bra. Men frågar du en person som behöver dölja sina mediciner för andra man bor med är det revolutionerande att inte ha en medicinburk som står framme hela tiden, säger han.

”Det är slående många människor i samhället som inte känner till att människor med hiv under behandling inte är smittsamma överhuvudtaget i sexuella sammanhang”,  säger Daniel Serguey Suarez, verksamhetschef på Posithiva Gruppen.
”Det är slående många människor i samhället som inte känner till att människor med hiv under behandling inte är smittsamma överhuvudtaget i sexuella sammanhang”, säger Daniel Serguey Suarez, verksamhetschef på Posithiva Gruppen. Bild: Posithiva Gruppen/Pressbild

Han påpekar att det framför allt underlättar för personer i vissa specifika, eller utsatta, situationer.

– Det hjälper personer som planerar att resa till länder och inte kan ta med sin behandling, eller personer som är hemlösa och inte har möjlighet att ha medicinerna hemma. Det här är ett jättebra tecken på att utvecklingen har gått oerhört mycket framåt.

ANNONS

LÄS MER:Peter trodde att hans liv var slut efter hivbeskedet

Stort intresse enligt undersökning

Suget efter den nya behandlingen är stort, i alla fall enligt den största globala patientrapporterade resultatstudien med hivpatienter. Där svarade över hälften av de tillfrågade att de skulle föredra att inte behöva ta mediciner varje dag, så länge deras infektion hölls kontrollerad.

Magnus Gisslén tror dock inte att särskilt många svenska patienter kommer att byta till den nya behandlingsmetoden i närtid.

– En del tycker inte om att behöva komma till sjukhus så ofta – injektionen behöver ges av en sjuksköterska varannan månad. Om man tar tabletter räcker det ofta att kontrolleras på mottagningen två gånger per år. Sen gäller det att man inte har haft svikt på behandlingen tidigare eller är resistent mot något av läkemedlen. Det är troligtvis ett begränsat antal patienter som kommer vara aktuella initialt, säger han.

I framtiden tror han att tidsintervallerna mellan doserna skulle kunna bli ännu längre.

– Nästa steg kan vara behandling en gång i halvåret. Man kan jämföra med behandling för psykiatriska sjukdomar där man ger en depå som varar över tid, eller preventivmedel som implantat. Men för en del patienter är det mycket välkommet att nu endast behöva ta läkemedel varannan månad.

Fakta: Att leva med HIV

för närvarande lever cirka 40 miljoner människor i världen med hiv. Värst drabbat är Afrika söder om Sahara. I Sverige rapporteras ungefär 400 till 500 nya fall av hiv varje år. Mer än hälften av dessa består av personer som har fått hivinfektionen i ett annat land innan de flyttade till Sverige. Ungefär 8 000 personer lever idag (2019) med hiv i Sverige.

Hiv är ett känsligt virus och dör snabbt utanför kroppen. Du kan till exempel inte föra det vidare genom att ta i, krama eller kyssa någon. Hiv sprids inte heller genom att du till exempel använder samma handduk eller kaffemugg som någon annan. Hiv sprids inte genom luften, mat, vatten, insekter eller djur.

Det finns ingen risk att du får hiv genom att ha sex med någon som har hiv och som är välbehandlad för sin hiv.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS