Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kommande vecka ger mer kyla och regn, än vårvärme. Bild: Mariam, Butt

Nu försvinner den sköna vårvärmen

Första vårmånaden är här men någon vårvärme som vi vant oss vid är inte i sikte, alls. Tvärtom, det blir minusgrader, blötsnö och regn. Så det är inte dags att hänga in vinterjackan eller byta till sommardäck.

Plockat undan vinterjackan och vantarna och tagit fram sandalerna? Då är det läge att tänka om, för nu blir det bra mycket kallare än vad vi hunnit vänja oss vid. Som om kylan inte var nog, blir det en hel del regn och blötsnö.

Redan på fredagen är ett väderomslag på väg in med kallare väder. Kvällen och natten kommer att ge göteborgarna minusgrader. På lördagen blir det lite mildare väder, med en till fyra plusgrader, men på eftermiddagen kommer det in ett lågtryck som kommer ge oss regn under kvällen och natten.

– Det kan bli ihållande regn till lunch på söndagen, och vara inslag av blötsnö, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca..

Regnet kommer sedan att avta på eftermiddagen, men då börjar det blåsa friska vindar. Början på nästa vecka blir det fortsatt ostadigt. Från mitten av nästa vecka kommer det in ett högtryck som ger lägre temperaturer igen, troligen blir det nollgradigt.

– Då finns det risk för halka, så det är inte läge att byta till sommardäck, säger Mikael Sjöstrand.

Ovanligt varmt

Att det var dubbelsiffriga temperaturer på plussidan i februari är inte så vanligt, enligt Mikael Sjöstrand.

– Flera platser hade värmerekord för februari. Karlshamn slog det senaste rekordet för februari, de hade 16,7 grader. Det tidigare rekordet var på 16,5 grader 1961.

Att februari blev ovanligt varm berodde på att det legat ett mäktigt högtryck över Centraleuropa och fört upp mild luft mot Skandinavien.

– Det händer att vi får så här låsta väderlägen, säger Mikael Sjöstrand.

Det är ingen riktig vårvärme i sikte utan det ser ostadigt ut de närmsta veckorna, och det blir troligtvis ganska blött i västra Sverige, menar Mikael Sjöstrand.

Men något att glädjas åt är att ju längre in i mars och april vi kommer minskar risken för riktigt låga temperaturer. Men det kan blir minusgrader under vårens månader.

Vi är många som är nyfikna på hur årets sommar kommer att bli men det är alldeles för tidigt att säga, enligt Mikael Sjöstrand.

– Vi vet inte ens hur våren blir än.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.