Ett tiotal personer har gripits i samband med sprängningen av ligan. Den olagliga verksamheten verkar ha pågått länge, säger norsk polis.
Ett tiotal personer har gripits i samband med sprängningen av ligan. Den olagliga verksamheten verkar ha pågått länge, säger norsk polis. Bild: Politiet/Økokrim

Norsk krabbliga sprängd – fler än tio personer gripna

Krabbligan misstänks ha fångat och handlat kungskrabbor för flera miljoner. Nu har ett tiotal person gripits runt om i Norge, rapporterar NRK. På fredagen gjorde norska polisen en ny razzia mot ett transportföretag som misstänks ha transporterat krabbor. Två personer greps.

ANNONS
|

Norsk polis har tillsammans med norska ekobrottsmyndigheten, Økokrim, avslöjat ett stort, kriminellt nätverk som olagligt fångat och handlat med kungskrabbor.

Ett tiotal personer har gripits, åtalade för organiserad, grov överträdelse av lagen om marina resurser samt grovt häleri.

Kungskrabba är en exklusiv råvara med ett kilopris på upp till 600 norska kronor, motsvarande 633 svenska kronor. Norsk polis misstänker att krabbligan har omsatt flera miljoner kronor och varit verksamma under en längre tid.

– Vi ser mycket allvarligt på saken. Detta rör sig om grova, organiserade miljöbrott och grov, ekonomisk brottslighet, säger polisadvokat Are Aarhus vid Finnmarks polisdistrikt, till NRK.

ANNONS

LÄS MER: "Den svarta fiskmarknaden i Göteborg – en miljonindustri"

Flera personer gripna runt om i landet

Insatser mot ligan ska ha genomförts på flera platser runt om i Norge under den gångna veckan.

Tidigare i veckan genomförde Finnmark polisdistrikt (nordöstra Norge) och ekobrottsmyndigheten en insats tillsammans med den norska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Fiskeridirektoratet och kustbevakningen. Under insatsen beslagtogs bland annat kungskrabbor, kontanter och utrustning för produktion och förädling av kungskrabba.

Under insatserna i tisdags och onsdags gjordes flera beslag, däribland kungskrabbor, kontanter och utrustning för produktion och förädling av kungskrabba.
Under insatserna i tisdags och onsdags gjordes flera beslag, däribland kungskrabbor, kontanter och utrustning för produktion och förädling av kungskrabba. Bild: Politiet/Økokrim

Enligt Are Aarhus har personer gripits från alla delar av nätverket, runt om i landet. Det gäller såväl fiskare, som handlar och köpare.

– Polisen i Finnmark överväger att häkta två av de anklagade. Förutom insatsen i Finnmark har Økokrim arresterat personer som polisen tror har distribuerat och sålt kungskrabban vidare, säger Aarhus.

På onsdagen hölls en presskonferens där polisen bland annat meddelade att de arbetat med att kartlägga nätverket sedan i början av året.

Redan i slutet av sommaren beslagtogs en stor mängd olagligt fångade kungskrabbor, med koppling till krabbligan. Värdet på beslaget ska enligt NRK ha varit flera miljoner norska kronor.

På fredagen gjorde norska polisen en razzia mot ett transportföretag i Finnmark. Företaget misstänks ha transporterat krabbor åt nätverket. Två personer greps.

– Tidigare i år, på sensommaren, gjordes också ett stort beslag av olagligt fångade kungskrabbor, kopplad till detta nätverk, säger Are Aarhus vid Finnmarks polisdistrikt.
– Tidigare i år, på sensommaren, gjordes också ett stort beslag av olagligt fångade kungskrabbor, kopplad till detta nätverk, säger Are Aarhus vid Finnmarks polisdistrikt. Bild: Politiet/Økokrim

GP rapporterade i oktober att polisen leder ett större fall i Göteborgs fiskhamn där restauranger och privatpersoner misstänks ha köpt stulen fisk och där råvaror för miljonbelopp har bytt händer på ett allt annat än lagligt sätt.

ANNONS
ANNONS