Snygg, snyggare, snyggast? En mindre studie visade att män med kirurgiska munskydd uppfattades som attraktivare än när de dolde ansiktet på annat vis eller var helt utan munskydd (arkivbild).
Snygg, snyggare, snyggast? En mindre studie visade att män med kirurgiska munskydd uppfattades som attraktivare än när de dolde ansiktet på annat vis eller var helt utan munskydd (arkivbild). Bild: Stian Lysberg Solum

Män i munskydd mer attraktiva enligt studie

Män med munskydd uppfattas som mer attraktiva än utan. Bäst är det blå munskyddet som används inom vården. Det visar en studie som publicerades i veckan.

ANNONS
|

Under pandemin har svenska myndigheter inte infört krav på munskydd i offentlig miljö. Däremot har det funnits rekommendationer om att ta på det i vissa situationer, exempelvis i kollektivtrafiken under rusningstrafik. De män som följt denna inrådan kan nu glädja sig åt att de är mer attraktiva med det på – än utan.

Det visar en studie som har utförts på universitetet i Cardiff, Wales. Där har forskarna försett män med olika sorters munskydd och därefter låtit 42 kvinnliga psykologistudenter i åldern 18-24 år, utan hänsyn tagen till sexuell läggning, ranka attraktiviteten hos 40 män med betyget ett till sju. Kvinnorna ansåg att männen, i 18-30-årsåldern, blev snyggare om nedre ansiktshalvan doldes.

ANNONS

Urvalet av män bestod av 20 som klassats som mer attraktiva och 20 som klassats som mindre attraktiva. Varje man hade fotograferats på fyra bilder, sammanlagt alltså 160 bilder som visades i slumpvis ordning för kvinnorna.

På bilderna var männen utan munskydd, med blått kirurgiskt munskydd, med en anteckningsbok som dolde ansiktet från näsan och nedåt, samt ett mönstrat tygskydd.

Kirurgmunskyddet kom i topp, med ett genomsnitt på cirka 3,75 i betyg. Minst attraktiva var männen utan munskydd. De fick ett snittbetyg på 3,4 i betyg.

Tygmunskydd och anteckningsbok fick ungefär samma betyg, runt 3,6.

Hur snygga de var betydde mindre än koppling till vårdyrken

Männens attraktivitet under munskydden spelade inte in i betygen, likaså var det av mindre betydelse att mindre attraktiva drag doldes. Forskarna tror i stället att kvinnornas värderingar påverkades av kopplingen till vårdyrken, som läkare.

Enligt en tidigare studie i Japan (2016) där munskydd varit vanligare, har det varit en allmän uppfattning bland kvinnor att dessa bidrar till ökad attraktivitet, eftersom bland annat dålig hy döljs. När studien upprepades där under pandemin (2021) var resultatet inte lika slående.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cognitive Research: Principles and Implications.

ANNONS