Närmare 5 000 bönder i länet har sökt krisstöd efter torkan

24 405 lantbrukare i landet har sökt krisstöd på grund av den extrema torka som slog mot gårdarna i fjol. Till Jordbruksverket kontor har det kommit in 4 771 ansökningar från bönder och markägare i Västra Götaland. För paret Bohlin på Bäckevalls gård var det grannarnas hjälp som räddade dem.

ANNONS
|

Den 20 maj var sista dagen som ansökningarna skulle ha varit inne hos Jordbruksverket från drabbade bönder. Om några dagar kommer pengarna att börja betalas ut. Regeringen har avsatt 1,5 miljarder till stöd för lantbruket. Fyra hundra miljoner kronor fördelades redan under hösten 2018.

Bland länen är antalet ansökningar störst i Blekinge/Skåne med 4 812 stycken. På andra plats kommer Västra Götaland med 4 771 ansökningar. Totalt i hela landet har 24 405 lantbrukare ansökt om stöd.

Enligt Lantbruksbarometern, en undersökning som görs av en affärsbank och LRF tillsammans varje år, beskriver två av tre bönder sin lönsamhet som ganska dålig eller mycket dålig.

ANNONS

Lantbrukare i åldern 31-40 år upplever bäst lönsamhet, nästan 5 av 10 svarar att de har en god eller mycket god lönsamhet. Intervjuerna gjordes i januari 2019.

Hos Catrin och Andreas Bohlin på Bäckevalls gård i Håby ser man nu också ganska ljust på framtiden.

– Det är lite upp som en sol ner som en pannkaka. Ifjol var det kris med skörden efter den svåra, långvariga torkan. Den här våren har det regnat så mycket att vi inte har kunnat komma i gång med vallskörden ännu. Men det ser ut att bli en riklig skörd den här gången, säger Andreas Bohlin.

Ifjol stod det klart i mitten av juli att vallskörden inte skulle bli något vidare på Bäckevalls gård. Men i år, en månad tidigare än exemplet från i fjol, är gräset tjockt och välväxt.

På Bäckevall skulle man ha börja skörda vallarna för ett par veckor sedan om vädret hade tillåtit det. Men det har regnet satt stopp för. Nu hoppas man komma gång någon av de närmaste dagarna i stället.

– Visst är vi tacksamma för det stöd som kommer från staten. Men det var inte det som räddade oss i höstas och under vintern, för de pengarna hade inte räckt. Det var hjälpen från grannar som kunde avvara gräs som räddade oss, konstaterar Andreas Bohlin.

ANNONS

Bohlins är ekologiska köttproducenter, med omkring 100 kor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS