Alexander Johansson har varit med och testat appen, och tror att den skulle kunna hjälpa honom för att planera vardagen bättre.
Alexander Johansson har varit med och testat appen, och tror att den skulle kunna hjälpa honom för att planera vardagen bättre. Bild: Måns Langhjelm

Mobilapp ska hjälpa bipolära

En app i mobilen ska kunna förutse när bipolära patienter eller psykospatienter är på väg att må sämre, och skicka en varning. Förhoppningen är att undvika att patienter återinsjuknar.
– Om jag kan få ytterligare information om hur jag mår skulle det bli lättare att planera, säger Alexander Johansson som testat appen.

ANNONS
|

Med hjälp av en app ska personer med exempelvis bipolär diagnos tidigt kunna upptäcka tendenser till mani eller depression – enbart genom att kartlägga sitt eget mobilanvändande. Rörelsemönster och skärmtid ska kunna visa på så kallade "riskmarkörer", tecken på förändrat mående som kan vara svåra att se för personen själv.

– Man kan klart visa att just förändringar i vardagsbeteendet speglar hur man mår. Till exempel om man håller på att bli deprimerad, så är det mer sannolikt att man ringer färre samtal och kanske rör sig mindre. Om man däremot är manisk är det mer sannolikt att man har fler kontakter, säger Ulla Karilampi, en av forskarna på Sahlgrenska som arbetar med projektet.

ANNONS

Forskningsprojektet startade för två år sen, då läkaren Magnus Blom utvecklade appen som kallas MoodMapper. Tanken är att den ska vara ett komplement till den etablerade vårdkontakten man redan har, och att datan med patientens godkännande överförs till vården.

Tidig varningssignal

Alexander Johansson har bipolär sjukdom typ 2, och är en av personerna som i ett första steg har fått testa att bära med sig appen som passivt samlat in data om hans livsmönster. Han är positiv till idén och tror att det kan bli ett stöd i vardagen.

– Om man kan tyda alla de här mikrosignalerna med hur jag beter mig med min telefon, så kanske det kan ge ytterligare några dagars prognos på hur jag mår och då skulle det vara mycket lättare att planera dagarna. Till exempel om datan visar att jag är på väg nedåt lite, så kanske jag ska ge mig ut för att promenera eller träffa folk, eller någonting annat för att hålla uppe energin.

– Men det kommer definitivt vara en större hjälp för de som utvecklar psykoser. Att på förhand kunna få en varning om att du är på väg uppåt, och att man då kan justera mediciner eller kontakta sin läkare, säger han.

ANNONS

Ska testas kliniskt

Hittills har testpersonerna inte kunnat se några resultat av datainsamlingen. Appen ska nu testas kliniskt på ett större antal patienter genom ett samarbete med ett finskt forskningsprojekt. Förhoppningen är att patienter ska slippa återinsjukna.

– Tanken är att man vinner på att tidigare än i dag hitta de här riskmarkörerna och därmed kunna lägga in mer förebyggande åtgärder. Så man slipper sådant som inläggning på sjukhus eller väldigt stora medicinförändringar, säger Ulla Karilampi.

Personalen orolig

Enligt henne har mottagandet varit positivt, de som haft synpunkter är vårdpersonal.

– Det är ju ytterligare en arbetsuppgift utöver det man redan har. Sen kan också personalen vara oroliga över att patienterna ska må sämre eller bli misstänksamma av att ha en app i sin telefon som har koll på dem, men patienterna själva som vi har pratat med har inga farhågor kring det.

Hittills finns ingen liknande app i Sverige och bland försöken som gjorts i andra länder har de färdigutvecklade produkterna inte testats tillräckligt för att hålla säkerhetsklass inom sjukvården.

Alexander Johansson ser inga problem med att lämna ifrån sig data om hur han rör sig eller använder telefonen.

– Jag är nog av den åsikten att all information är bra. Ju mer man kan förstå sig på sin egen sjukdomsbild, desto bättre. Det finns andra tjänster och konton som övervakar mig betydligt mer.

ANNONS

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan klinikerna Psyikatri Affektiva, Psykiatri Psykos och Rättspsykiatrins öppenvård på Sahlgrenska. Med hjälp av det finska startup-företaget Aido Healthcare ska appen testas på en större grupp personer inom ett finskt forskningsprojekt. Data analyseras i samarbete med Högskolan i Skövde.

ANNONS