Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Se när apan fick komma hem till sin regnskog igen. Obs! Imma på kameralinsen på grund av fukten och värmen.

McDonalds-apan Abuna tillbaka i regnskogen

Under torsdagen släpptes aphonan, Abuna, 5, som försvann från Universeum och hittades på McDonalds på Topasgatan i Frölunda, tillbaka in i regnskogen igen. Efter två månader återförenades hon därmed med sina kompisar silkesaporna.

Det var den 29 augusti som Goeldisapan plötsligt försvann från regnskogen på Universeum.

Senare samma kväll dök den plötsligt upp – på McDonalds i Västra Frölunda. Djurvårdare kom dit och kunde fånga in den stressade lilla apan.

LÄS OCKSÅ:

LÄS MER: Stulna apan hittad – på McDonalds

Hur den kom till Frölunda är oklart. Polisen inledde en förundersökning om stöld som senare lades ner. Polisens hetaste spår i jakten på en gärningsman är iakttagelser av en mystisk man i dunjacka som enligt personalen bland annat ställt upprepade frågor om apornas rutiner. Även ett ungdomsgäng som försvann i en bil kort innan apan hittade på McDonalds har bedömts vara intressanta i den numera nerlagda förundersökningen.

Innan apan släpptes ut i regnskogen igen på torsdagen hade den suttit i karantän i en och en halv månad. Under den tiden har honan undersökts av veterinär, bland annat för att säkerställa att hon inte drabbats av några smittor under den tid hon tillbringat utanför regnskogen.

I början av oktober bekräftade samtliga prover att Goeldisapan var helt frisk. Sedan dess har den umgåtts med Universeums silkesapor bakom kulisserna, dock avskild från de andra med ett nät. På torsdagen fick hon äntligen komma tillbaka till regnskogen igen.

Utsläppet bevittnades bland annat av tukanen Georgina som fram tills Abuna försvann var det enda djur som kidnappats på Universeum sedan invigningen 2001.

Abunas djurvårdare Daniel Iglesisas berättar att aphonan till en början var väldigt stressad dagarna efter att hon hittades på McDonalds. Sakta men säkert återhämtade hon sig och förhoppningen är nu att hon inom en snar framtid kan bilda familj med en goeldishane som väntas anlända till Universeum i slutet av 2018 eller i början av 2019.

– Gör vi en bra introduktion så brukar det bli väldigt bra, säger Daniel Igesisas angående om han tror att Abuna kommer att fatta tycke för den nya hanen.

(Lär dig mer om Abuna och storyn runt hennes försvinnande i videoklippet ovan).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.