Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Höglund: Marginalen för Biden ointaglig – Kina gratulerar

Joe Biden stärker sin ledning. Han vinner Arizona och Georgia. Försprånget är ointagligt och Kina, USA:s främsta rival på världsscenen, finns bland gratulanterna. Sent på fredagskvällen bröt Donald Trump tystnaden, men erkände sig inte besegrad.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Biden beräknas ha vunnit de båda nyckelstaterna Arizona och Georgia och leder nu med överlägsen marginal. Samtidigt har Donald Trump säkrat North Carolina, enligt bland andra CNN och CNBC.

Om det stämmer har den tillträdande presidenten säkrat 306 av elektorsrösterna mot Donald Trumps 232. Den kritiska gränsen går vid 270 elektorsröster.

Donald Trump har ännu inte medgivit att han har förlorat. Han fortsätter att med alla medel motarbeta den nya administrationen från att förbereda sig inför skiftet på presidentposten den 20 januari och med inte betydande stöd bland senatorer i kongressen.

Sent på fredagskvällen framträdde presidenten vid en presskonferens om pandemin i Washington. Han framhöll allt vad hans administration har gjort men gav inget besked om valresultatet. Vagt sa han:

– Den här administrationen kommer inte att genomföra en lockdown (nedstängning). Förhoppningvis vad som än händer i framtiden – vem vet vilken administration det kommer att bli? Jag gissar att tiden kommer att utvisa – men jag kan säga er att den här administrationen kommer inte att gå till en lockdown.

Att Donald Trump tio dagar efter valet skulle kunna ändra på det förväntade resultatet till sin egen fördel är dock närmast mikroskopiskt. Som ett kraftfullt svar på hans anklagelser om omfattande fusk, skrivna med stora bokstäver på Twitter, beskriver en lång rad högt uppsatta säkerhetsansvariga inom amerikanska myndigheter valet som det säkraste i USA:s historia.

”Det finns inga bevis”

Cybersäkerhetsansvariga inom departementet för inrikes säkerhet, Homeland security, och politiker med ansvar för rösträknandet slår fast:

"Det finns inga bevis för att något valsystem har raderat eller tappat bort röster, ändrat röster eller att oegentligheter på något annat sätt har förekommit."

De skriver i det gemensamma uttalandet att omräkning kommer att ske av röster i de delstater där resultatet är mycket jämnt, och att det finns pappersbevis för varje lagd röst i presidentvalet, vilket gör att alla eventuella misstag eller fel kommer att rättas.

"Vi vet att det förekommer flera ogrundade påståenden och möjlig desinformation om valprocessen, men vi kan försäkra er om att vi har det största förtroende för vårt valsystems säkerhet och integritet. Det borde ni också ha", skriver de.

Tidigare hade Christopher Krebs, chef för Cisa, den myndighet som är ansvarig för cybersäkerhet i USA, enligt nyhetsbyrån Reuters uttryckt rädsla för att få sparken av Donald Trump. Presidenten ska inte ha uppskattat myndighetens försök att slå tillbaka mot den desinformation som bland andra Trump anklagas för att sprida.

Oroliga för att förlora sina jobb

Krebs vicechef Bryan Ware avgick sent på torsdagen och enligt The New York Times är flera medarbetare på Cisa oroliga för att förlora sina jobb.

Trump twittrade tidigare under dagen att en tillverkare av rösträkningsmaskiner hade "förstört" 2,7 miljoner röster, som alla gick till honom, och dessutom sett till att hundratusentals andra Trumpröster räknats till utmanaren Joe Bidens fördel. Det har inte lagts fram några bevis för detta.

I Pennsylvania, en av de delstater som har hamnat i fokus gällande fuskanklagelserna, har advokater som företräder delstatens valgeneral uppmanat en domare vid en federal domstol att avvisa en stämningsansökan från Trumps kampanjstab, skriver TT.

Under fredagsmorgonen ledde Biden med 55 000 röster i Pennsylvania, vilket av bedömare anses vara en ointaglig ledning.

I den resultatsmässigt jämna delstaten Georgia har en tidigare republikansk senator för delstaten, Saxby Chambliss, gått ut och sagt att till skillnad mot var Trumpkampanjen påstår hade det inte förekommit några organiserade försök till valfusk.

Sker inget oväntat har Joe Biden vunnit i Arizona som första demokrat för andra gången på 70 år i den traditionellt republikanskt dominerade delstaten. Trenden är densamma i Georgia. Och vinnaren tar alla delstatens elektorsröster.

Ointaglig ledning, enligt CNN

Hittills har totalt cirka 77,9 miljoner röster tillfallit Biden (50,8 procent) och 72,6 miljoner (47,4 procent) Trump.

Många världsledare har gratulerat Joe Biden och den tillträdande vicepresidenten Kamala Harris. Det gäller nu även Kina, USA främsta rival och vars ledare Xi Jinping var snabb med att gratulera Trump efter presidentvalet 2016:

– Vi respekterar det amerikanska folkets val. Vi framför våra gratulationer till Mr. Biden och Ms. Harris, säger den kinesiske UD-talespersonen Wang Wenbin vid en presskonferens i Peking, enligt internationella nyhetsbyråer.