Ännu en tungviktare ber regeringen att se över Preem-utbyggnad

Preems utbyggnad bör prövas av regeringen. Det säger Länsstyrelsen, som därmed ställer sig bakom en underrättelse som Naturvårdsverket presenterade för regeringen i slutet av juni.

ANNONS
|

I slutet av juni beslutade Naturvårdsverket att underrätta regeringen om Preems utbyggnad i Lysekil. En underrättelse som även Länsstyrelsen nu ställer sig bakom.

LÄS MER:Preemraffs tillstånd kan prövas av regeringen

– Vi jobbar med regionala frågor och har ett tydligt uppdrag från regeringen att verka för att klimatet förbättras. Vi lägger oss inte i själva sakfrågan, säger landshövding Anders Danielsson.

Frågan om Preems utbyggnad i Lysekil är nu uppe i Mark- och miljööverdomstolen, men Länsstyrelsen anser att frågan är principiellt viktig och bör tas upp på politisk nivå.

– Vi kämpar med att köra fossilfria bilar och uppmanar till allt möjligt. Det är inte trovärdigt om vi har det uppdraget, om vi vet att nästgårds kommer det tonvis med mer koldioxid. Det är en politisk fråga och vi måste ändå påpeka det som goda tjänstemän.

ANNONS

LÄS MER:Beslut om Preemraff-utbyggnad skjuts upp

Hade det inte varit värt att invänta domstolens beslut?

– Nej, det ska underrättas så snart som möjligt, står det i lagen. Nu är det kanske för sent, säger Anders Danielsson.

Varför har ni dröjt då?

– Det kan jag inte svara på. Jag har inte varit här så länge. Det har legat i prövning länge och det var nyligen som Mark- och miljööverdomstolen beslutade att ta upp det. Det kan man alltid ha synpunkter på, allt man borde ha gjort, säger Danielsson och lägger till:

– Nu har vi gjort det, och det är det viktigaste.

LÄS MER: Oljan, jobben och miljön: "Blir det stopp så blir det"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS