Löfven vill ha hårdare tag mot internationella stöldligor

Öka trycket mot de länder som internationella stöldligor kommer ifrån och mer samverkan mellan myndigheter för att få tag på tjuvarna. Det var några av de förslag som statsminister Stefan Löfven (S) presenterade under sitt besök i Svenljunga.

ANNONS
|

– Jag har gett justitieminister Morgan Johansson i uppdrag att vända på alla stenar som finns och ta fram en åtgärdsplan som ska vara klar i februari 2018. Vi ska också öka trycket på de länder som ligorna kommer från och driva frågan inom EU.

Ytterligare en åtgärd som ska genomföras är att polisen, Tullverket och Kustbevakningen kommer få i uppdrag att samverka och hitta lösningar för att det ska bli svårare att föra ut stöldgods ur landet.

– Vi vet att de internationella stödligorna står för hälften av alla bostadsinbrott och majoriteten av stölderna av jordbruksmaskiner. Det gäller att utveckla metoder som gör det mycket svårare för ligorna att föra ut varorna. Då blir de här brotten inte heller lika lockande.

ANNONS

Vikten av dialog mellan polis och allmänhet

Besöket är en del av en tre dagar lång turné i landet på temat brott och straff. I Svenljunga besökte statsministern den mobila polisstationen, en modifierad husbil som står uppställd utanför kommunhuset en dag i veckan.

Polisen Bengt-Arne Andersson arbetar i den mobila polisstationen och försökte betona vikten av kontaktytor mellan myndigheter och medborgare när han pratade med statsministern.

– Det viktigaste budskapet tycker jag, och det höll han med om, att statliga myndigheter har en förmåga att avskärma sig mer och mer vilket gör att medborgarna har svårt att nå oss. Nu har vi telefonnumret 114 14 och vi upplever att många äldre berättar att de inte kan komma fram. Det är många som kommer till oss för att få möta polisen öga mot öga. Det är en stor vinst att komma närmare medborgarna. Det var framför allt det som vi pratade om.

"Samhällets stöd"

Stefan Löfven tog också upp de attacker som varit mot poliser och polisstationer under de senaste veckorna.

– För oss där det viktigt att se till att polis och andra aktörer har de förutsättningar som krävs. Det är viktigt att poliser känner att de har samhällets stöd. Den senaste tidens attacker mot polisen är också attacker mot vårt rättsväsende och hela vår demokrati. Mitt budskap till alla jag träffar är att den organiserade brottsligheten aldrig kommer kunna vinna. Vi som samhälle är mycket starkare.

ANNONS

EU-toppmötet nästa vecka

Nästa vecka kommer Stefan Löfven och andra europeiska ledare att samlas i Göteborg för ett EU-toppmöte om sociala frågor och arbetsrätt. För Stefan Löfven är målet att skapa en europeisk arbetsmarknad med bättre villkor.

– EU ska ett tydligare fokus på en arbetsmarknad med schyssta villkor och bra arbetsmiljö där löntagare inte ska tävla med varandra med lägre löner. Därför är det naturligtvis viktigt att vi får samlas, inte bara regerings- och statschefer, utan också arbetsmarknadens parter och andra viktiga aktörer för att påbörja en process kring detta, säger han.

Senast Stefan Löfven var i de här trakterna var den sjunde april i år. Då var han på Ängskolan i Skene efter bussolyckan i Härjedalen där tre elever från skolan omkom. Besöket avbröts i förtid efter nyheten om terrordådet i Stockholm. Stefan Löfven förklarade då att han vänder tillbaka till Stockholm och att Sverige hade blivit ”attackerat”. När han minns tillbaka till den dagen börjar han med de föremål och blommar som lagts ned vid skolan för att hedra bussolyckans offer.

– Jag kommer såväl ihåg en basketboll som tillhörde en kille som omkom. Det var gripande. Efter någon timme in på besöket så kom beskedet att något tagit en lastbil och kört rakt in på Drottninggatan. Det var en tung dag.

ANNONS
ANNONS