Helene Odenjung och Robert Hannah Bild: Jens Adamik
Helene Odenjung och Robert Hannah Bild: Jens Adamik

Liberalerna har spikat riksdagslistan

Liberalerna i Göteborg gjorde på lördagen sitt val: Robert Hannah toppar partiets valsedel till riksdagen.

ANNONS
|

Robert Hannah är 36 år och har suttit i riksdagen sedan 2014. Han var Göteborgsliberalernas toppkandidat till riksdagen 2018, och är det nu även till nästa riksdagsval i september nästa år.

På lördagen tog han förstaplatsen vid en sluten omröstning i Göteborg. Robert Hannah fick 67 röster och Helene Odenjung 65.

Siffrorna reflekterar ett splittrat parti som kämpar för sin överlevnad i riksdagen. Opinionsläget är sedan överskådlig tid tillbaka nedslående. Om det vore val idag skulle partiet inte nå upp till spärren på fyra procent. Partiet har idag två platser i riksdagen.

”Vi är alla överens”

Robert Hannah upplever inte att siffrorna speglar en splittring.

ANNONS

– Media vill måla upp det som att det finns en splittring, men vi har ju valt ett vägval nu och vi alla är överens om att vi vill se en liberal, borgerlig regering, säger Robert Hannah och fortsätter:

– Vi är alla överens om att vi vill kämpa för att försvara våra få mandat och vi vill se till att Liberalerna finns i Sveriges riksdag. Nu är det slutpunkten på en nomineringsprocess, även Moderaterna hade strid om sin förstaplats, så det är inte så konstigt. Nu jobbar vi tillsammans för en valseger, vi är ett lag som ser framåt. Vi ser inte det som GP beskriver att det här skulle handla om någon form av splittring. Vi har alla förutsättningar nu med mig och Helene på toppen att göra ett kanonval.

En rådgivande omröstning avslutades för en dryg månad sedan. Där vann Helene Odenjung med 121 röster, mot Robert Hannahs 90. Men när valberedningen hade satt samman sitt förslag till valsedel Robert Hannah överst på listan, skriver DN.

Har varit kommunalråd i 18 år

Helene Odenjung har länge varit en av Göteborgs mest kända politiker. Hon lämnade uppdraget vid årsskiftet efter att ha varit kommunalråd i 18 år, de senaste åren även vice ordförande i kommunstyrelsen. Hon har också varit vice ordförande i Liberalernas partistyrelse under Jan Björklunds ledning.

ANNONS

Efter Liberalernas rådgivande omröstning till riksdagen i höstas valde hon dock att fortsätta. Hon fick 121 röster mot Robert Hannahs 90. Men när valberedningen hade satt samman sitt förslag till valsedel toppades listan ändå av just Robert Hannah, skriver DN.

Under lördagen avgjordes även listan till kommunfullmäktige. Axel Darvik placeras överst och på andra plats Simona Mohamsson.

– Jag är hedrad över det tydliga stödet jag har fått. Idag har vi satt våra listor och nu blickar vi framåt. Vi hade en positiv energi och god stämning på mötet som alla i partiet gemensamt tar med sig in i valrörelsen, säger Axel Darvik i en skriftlig kommentar till GP.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS