Lekande scoutbarn blev beskjutna

En grupp lekande barn i tio-årsåldern blev plötsligt beskjutna från ett fönster. På torsdagen åtalades en 47-årig man för försök till misshandel.

ANNONS
|

En grupp barn i tio-årsåldern från Järnbrotts scoutkår lekte utanför scoutstugan när de plötsligt blev beskjutna.

- Det smattrade i två omgångar med trettio sekunder emellan. Det lät som en kulspruta, fast lågt, berättar en av de två scoutledarna som var med barnen, i polisförhör.

Ett av barnen ropade "aj" och barngruppen gick in.

Pojken som träffats fick inga bestående skador av beskjutningen, som skett med en så kallad soft-airgun.

Dock blev han, och flera av de andra barnen rädda, berättar deras föräldrar för polisen.

Skotten kom från en lägenhet i ett av hyreshusen i närheten. Polisen hittade snabbt dit och kunde en stund senare gripa skytten, en 47-årig man.

ANNONS

Enligt mannens sambo hade han druckit mycket sprit under dagen, något han själv förnekar.

Han förklarar skjutningen med att hade hört ungdomar "gapa högt". Han sköt ut genom fönstret för att stoppa det hela att utvecklas till ett "barnungdomsgängskrig".

Händelsen inträffade en kväll i februari. Det var mörkt ute och 47-åringen säger att han ser dåligt och inte hade några glasögon på sig.

Oavsett vad andra skriker mot varandra - Hur klokt tycker du det är att skjuta med ett vapen från ett fönster? undrar polisens förhörsledare.

- Nej, inte speciellt smart. De skulle sluta bråka med varandra. Men jag håller med om att det är dåligt omdöme, svarar 47-åringen.

Han åtalas för försök till misshandel, med alternativyrkandena olaga hot och ofredande.

Vapnet, en soft-airgun har plastkulor som ammunition. Vapnet är enligt polisens utredare svårt att skilja från ett skarpt skjutvapen.

- Vapnet skulle sannolikt uppfattas som skrämmande för alla som konfronteras med det. Min åsikt är att om polispersonal i yttre tjänst möter en person med detta vapen så kan det sluta mycket illa, skriver utredaren.

Det aktuella vapnet kräver inte tillstånd, om ägaren är över 18 år.

ANNONS