Allt färre personer lämnar blod. Nu efterlyser Sahlgrenska universitetssjukhuset blodgivare.
Allt färre personer lämnar blod. Nu efterlyser Sahlgrenska universitetssjukhuset blodgivare. Bild: Stina Stjernkvist/TT/Strömstads Tidning

Larmet från Sahlgrenska: behöver fler blodgivare

Sahlgrenska universitetssjukhuset varnar för att färre personer lämnar blod under sommaren. Något som – i kombination med den rådande coronapandemin – orsakar blodbrist. Blodgivare uppmanas nu boka tid snarast möjligt.

ANNONS
|

Orsaken till blodbristen hos Sahlgrenska tros vara en kombination av att blodgivare är på semester och minskad rörlighet i samhället med anledning av coronapandemin.

Eftersom blod är en färskvara och många människor behöver blod regelbundet, behöver vården påfyllning med blod kontinuerligt.

– Mycket vård och behandlingar måste fortgå som vanligt trots coronaviruset, säger Cecilia Pardi, medicinskt ansvarig läkare på Transfusionsmedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Blodgivare uppmanas nu kontakta sin blodcentral och boka tid för att ge blod så snart som möjligt.

Enligt Socialstyrelsen ska blodgivare dock vänta 14 dagar efter att ha varit sjuk med coronavirus innan hen ger blod.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS