Kurdo Baksi: ”Döp Landvetter till Dawit Isaaks flygplats”

Genom att ändra namnet på Landvetter flygplats till Dawit Isaaks flygplats skickas ett budskap att Sverige inte glömt den svenska journalisten. Det tycker författaren Kurdo Baksi som också menar att kungen borde kräva att få träffa honom i fängelset i Eritrea.
– Varje dag vi kämpar för Dawit Isaaks frihet så kämpar vi också för vår egen framtida frihet.

ANNONS
|

Häromveckan föreslog riksdagsledamoten Gustaf Göthberg (M) att Landvetter flygplats borde ändra namn till Evert Taubes flygplats. Nu kommer ett nytt namnförslag från författaren och debattören Kurdo Baksi. I en krönika i branschtidningen Journalisten föreslår Baksi att flygplatsen i Härryda borde döpas om till Dawit Isaak flygplats.

Göteborgaren Isaak har sedan 2001 år varit fängslad utan vare sig åtal eller rättegång i Eritrea. Den svensk-eritreanska journalisten har dubbla medborgarskap.

I sin krönika skriver Kurdo Baksi, apropå Isaaks födelsedag under fredagen, bland annat:

Dawit kommer att tillbringa ännu en födelsedag ensam långt borta från sina nära och kära. Inte heller i år kommer han ha möjlighet att tända ett ljus på sin födelsedagstårta eller höra ”Jag må han leva…” Det gör fysiskt ont i mig att ännu en gång skriva att han inte får fira sin födelsedag.

ANNONS

Baksi: ”Kungen borde kräva att träffa Isaak i fängelset”

Kurdo Baksi är en återkommande debattör i yttrandefrihetsfrågor och har länge varit engagerad i Dawit Isaaks situation.

– Varje dag vi kämpar för Dawit Isaaks frihet så kämpar vi också för vår egen framtida frihet, säger han till Härryda-Posten och fortsätter:

– Som göteborgare borde han äras. Han har suttit över 20 år i fängelse för att han vill använda sin yttrandefrihet, och Sverige har inte gjort någonting.

Kurdo Baksi är kritisk till att Göteborgs Spårvagnar för tre år sedan sade nej till att namnge en spårvagn efter Dawit Isaak. Även förläggaren och poeten Gui Minhai föreslogs få en spårvagn uppkallad efter sig. Gui bodde under en tid i Göteborg och har uppmärksammats internationellt efter att han kidnappats av Kina i Thailand. Gui sitter fortsatt fängslad i Kina.

– I USA finns exempelvis John F. Kennedy flygplats. Och just nu är jag på väg till en flygplats som heter Charles DeGaulle. Att namnge flygplatser är vanligt i resten av världen.

Signalvärdet i att ändra namnet på Landvetter flygplats hade blivit ett internationellt budskap till Eritrea att Sverige inte övergett Dawit Isaak, menar Baksi.

– Varje gång svenskar åker till flygplatsen eller köper en biljett på nätet så ska man landa på Dawit Isaaks flygplats.

ANNONS

Det skulle kunna innebära att om Dawit Isaak en dag skulle bli fri och om ditt förslag förverkligas, så skulle Dawit Isaak kunna landa på Dawit Isaaks flygplats?

– Det vore ju en fantastiskt fin gest från Sverige.

Vad är det senaste man vet om Dawit Isaaks situation?

– Det finns inga nya tecken på någonting. Jag utgår från att han lever och jag hoppas att han snart kommer hem till sin familj, säger Kurdo Baksi som trycker på att Sverige måste öka sina ansträngningar för att få Dawit Isaak fri.

Kurdo Baksi har också ett konkret förslag till agerande.

– Det bästa är att kungen eller statsministern kräver att besöka Dawit Isaak i fängelset, eller så stänger man Eritreas ambassad i Sverige.

LÄS MER:Blir det 9 000 dagar i ofrihet för Dawit Isaak?

LÄS MER:ME-sjuka Marita i Hindås oroas av förändringar inom vården

LÄS MER:Flygpassagerare om tågstation vid Landvetter flygplats – ett uppskattat besked

ANNONS