Kungsladugård har blivit ”konsulat” för missbruk

Resterna av Älvsborgs Kungsladugård, som gett stadsdelen sitt namn, har blivit ett tillhåll för missbruk och festande.
– Någonting måste göras, säger Martin Fredholm som sitter i en samverkansgrupp för boende i området.

ANNONS
|

Tjocka sjok gatsten har pallrats upp i en klumpig cirkel och i mitten ligger brända rester av tidningar och plastförpackningar. Bredvid balanserar ett galler på en plåthink och längs en fullklottrad husfasad står stolar prydligt utplacerade.

I gruset och högarna av skräp finns tomma tablettkartor, glasampuller, egenrullade fimpar och mängder av krossat glas. På flera ställen är ordet ”konsulatet” skrivet i sprayfärg.

– Det används som övernattning. Det är folk här från det att Systembolaget öppnar och blir fler och fler. Sen dröjer de sig kvar och blir mer högljudda och påverkade allteftersom dagen går, säger Martin Fredholm.

Han sitter i styrelsen för närliggande bostadsrättsföreningen Klippan och även i gruppen Trygg i Klippan, som representerar fler av bostadsrättsföreningarna i området.

ANNONS

LÄS MER:Bilbrand spred sig till bostadslänga

Känner av en otrygghet

De boende runtomkring har tröttnat på otryggheten, något Göteborg Direkt var först med att berätta, som de också menar har eskalerat under det senaste året.

– Det skapar en otrygghet. Våra barn vågar inte gå förbi här. De som är här blir, som folk blir när de är påverkade, lite distanslösa, säger Martin Fredholm och förklarar att de flera gånger har fått ringa polisen eller så har polisen dykt upp på eget bevåg.

Bakom de färgsprakande plywoodskivorna döljer sig resterna av orsaken till att Kungsladugård heter just så. Byggnadsresten ligger i Klippans annars väl omhändertagna kulturreservat som påminner om när livet i den delen av hamnen såg helt annorlunda ut. Utöver Älvsborgs kungsladugård har där också funnits sockerbruk, tullar och bryggeri.

Men inte bara ytan utanför den, enligt kommunen, ”kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen” har sett bättre dagar, utan även i innandömet - som kan nås genom en uppbruten lucka på vardera långsida - syns ett förfall. Övervåningens golv ser ut att kunna rasa ner vilken sekund som helst och markplanet är täckt av ett hav av gamla kläder, stolar, byggmaterial, filtar och förpackningar. Allt ackompanjerat av en svag doft av urin.

Inuti den kulturhistoriskt viktiga byggnaden finns allt från filtar till byggmaterial.
Inuti den kulturhistoriskt viktiga byggnaden finns allt från filtar till byggmaterial. Bild: Mia Höglund

”Trist att den förfallit”

– Ett alternativ är att behålla byggnaden och göra i ordning. Men någonting måste göras, den kan inte vara som den är nu. Det är trist att den har förfallit, säger Martin Fredholm och tillägger att mycket av det gamla huset som man vill bevara inte längre finns kvar.

ANNONS

Han tillägger:

– Det hade varit snyggt om markägaren skötte sin tomt och hus, som de underlåtit att göra.

Det var 2003 som den röda ladugården brann och lämnade kvar enbart ett litet hörn rödmålad träbyggnad. Som ägare till tomten står i dag Klippan kulturfastigheter AB.

– Vi vill inget hellre än att börja bygga, men arbetet har försenats av olika anledningar, säger förvaltaren Ewa Vasilis till Göteborg direkt.

GP har sökt Klippan kulturfastigheter, men hittills utan framgång.

LÄS MER:Röda sten har målats rosa

ANNONS