Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tiggeriförbudet kommer att omfatta ett begränsat område runt handelsstråk och affärer.  Bild: Berit Roald/TT
Tiggeriförbudet kommer att omfatta ett begränsat område runt handelsstråk och affärer. Bild: Berit Roald/TT

Kungsbacka kommun inför tiggeriförbud

Kommunfullmäktige röstade under onsdagskvällens sammanträde igenom ett tiggeriförbud för kommunen som ska gälla runt begränsade områden. En icke-fråga enligt oppositionen.
– Om de bara utrustar sig med ett musikinstrument så kan de fortfarande samla in pengar, säger Fredrik Hansson (C).

Tiggeriförbudet röstades igenom i Kommunstyrelsen tidigare i januari som ett ändringsförslag för ordningsföreskrifterna. Det var Moderaterna som tillsammans med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna fick igenom beslutet i Kommunstyrelsen. Nu har frågan efter en omfattande debatt även fått bifall i Kommunfullmäktige. Förslaget fick majoritet med 33 ja mot 26 nej. M, KD, SD och det lokala partiet Kungsbackaborna röstade för förslaget.

Efter att det tidigare förbudet upphävdes av förvaltningsrätten med hänvisning till att området som förbudet skulle innefatta varit för stort, har man nu valt att begränsa området för förbudet till att gälla runt områden där det finns affärer.

Läs mer: Moderaterna i Kungsbacka vill införa tiggeriförbud

Kristdemokraterna kritiseras

Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) är nöjd med beslutet. Han har tidigare motiverat yrkandet om tiggeriförbud till GP med att man anser att tiggeri inte är ett sätt att försörja sig.

– Vi ser också att det drar med sig andra saker och tror inte att vi hjälper folk genom att tillåta det, sa han då.

Förslaget om tiggeriförbud har varit en kontroversiell fråga som också har upprört lokala kristna. Bland annat har den kristna debattören och läraren Andreas Magnusson tidigare uttalat sig i frågan och kritiserat att Kristdemokraterna är ett av partierna som ställer sig bakom beslutet. Han har kallat det för "ren populism i kombination med dumhet".

– Det är hårresande att ett parti som tagit sitt namn från kristendomen går emot Jesus, sa han till Kungsbacka-Posten.

Niklas Mattson är gruppledare för Kristdemokraterna i Kungsbacka. Under debatten i fullmäktige lyfter han att partiet har fattat beslut på nationell nivå och vill att kommunerna själva ska fatta beslut om vilka platser som tiggeri ska få förekomma. Han menar vidare att länder bör ta ansvar för sina egna medborgare och att kravet på ansvar ska ställas genom EU.

"Borde lägga mer tid på viktigare saker"

Men oppositionen ser inte att ett tiggeriförbud behövs i Kungsbacka. Antalet personer som tigger pengar har enligt kommunledningskontoret utredning minskat. Fredrik Hansson (C), 1:a vice ordförande i Kommunstyrelsen, är kritisk.

Fredrik Hansson (C) 1:e vice ordförande Kommunstyrelsen Kungsbacka. Bild: Kungsbacka Kommun
Fredrik Hansson (C) 1:e vice ordförande Kommunstyrelsen Kungsbacka. Bild: Kungsbacka Kommun

– Jag tycker det är tråkigt. Det är inget stort problem med tiggeri i kommunen. Vi tycker att man borde lägga mer tid och kraft på viktigare saker. Det här är människor som sträcker ut en hand efter hjälp och det är frivilligt om man vill bidra, säger han.

Fredrik Hansson menar vidare att det kommer att gå att komma runt beslutet eftersom det fortfarande är tillåtet att samla in pengar utan tillstånd som gatumusikant.

– Om de utrustar sig med musikinstrument så kan de ju fortfarande samla in pengar. Ett munspel räcker, säger han.

Flera andra i oppositionen delar argumentet att det fortfarande inte kommer vara olagligt för gatumusikanter att samla in pengar och att personer som då vill tigga kan spela musik istället. Om ens det. Maria Losman (MP) exemplifierar hur musik kan låta genom som inledning till sitt tal spela upp en bit av John Cages tysta komposition 4'33, ett nästan helt tyst stycke på över fyra minuter.

Ändringen i de lokala ordningsföreskrifterna, där tiggeriförbudet ingår, ska gälla från och med den 1 april 2020.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.