Skadegörelse förekommer på alla orter i Lerums kommun, enligt Cristoffer Hjert. Senast i lördags krossades fem fönsterrutor på Alléskolan i Floda.
Skadegörelse förekommer på alla orter i Lerums kommun, enligt Cristoffer Hjert. Senast i lördags krossades fem fönsterrutor på Alléskolan i Floda. Bild: Christoffer Hjert

Krossade skolfönster kan inte lagas – på grund av pandemin

Över 100 fönsterrutor har krossats på skolor och förskolor runt om i Lerum under sommaren. Men inte förrän senare i höst kommer skadegörelsen att kunna åtgärdas. Anledningen: coronapandemin.

ANNONS
|

När höstterminen startade var det många barn i Lerums kommun som kom tillbaka till skolor och förskolor som blivit utsatta för skadegörelse. Runt om i kommunen har över 100 fönsterrutor krossats under sommaren.

– Det började eskalera under våren, men det har blivit ännu mer under sommaren. I vanliga fall brukar det röra sig om någon kommundel, men ”hemestern” tycks ha gjort att hela kommunen drabbats av skadegörelse i större omfattning än tidigare, säger Cristoffer Hjert, fastighetschef på KVL, som ansvarar för kommunens fastigheters underhåll.

LÄS MER:Planerade deponin i Vråssered oroar boende i Lerum

Skadegörelsen får flera konsekvenser

De krossade fönstergluggarna har täckts med plastfilm och andra tillfälliga skydd.

Och så kommer det att se ut de kommande månaderna. Med anledning av coronapandemin kommer inte de krossade fönsterna kunna åtgärdas förrän senare under höstterminen.

ANNONS

– På grund av pandemin kan inte fönsterfabrikerna som tillverkar de fönster som vi använder, gå med full produktion. Just nu kan därför inte underleverantörerna leverera i önskad takt. Vi har lagt våra beställningar med det kommer dröja innan alla fönster blir åtgärdade, säger Cristoffer Hjert.

Han fortsätter:

– Om krosset fortsätter kommer vi ha sönderslagna förskolor och skolor en tid framöver. Det är något som får flera negativa konsekvenser, till exempel för energiförbrukningen. Det kanske fungerar nu när det är varmt ute, men när temperaturen ligger på minus tio grader blir det kallt för eleverna.

LÄS MER:Retroporslin och loppisfynd på verandan i Floda

Kostnaden: drygt 400 000 kronor

Det finns i dagsläget ingen exakt prognos för när underleverantören kommer att kunna leverera nya fönster – något som skapar oro hos föräldrar menar Cristoffer Hjert.

– De undrar varför vi inte är på bollen och lagar som vi ska. Det är väl en trygghetsgrej. Det är ju inte så kul när ens barn ska börja första klass och man kommer till en skola som ser helt sönderslagen ut. Det ger en dålig bild av förvaltningen.

Så sent som i lördags natt krossades fem nya fönster på Alléskolan i Floda.

– Det kommer då och då några nya rutor, men i och med att det fortsätter att krossas rutor så kommer vi inte ikapp, säger Cristoffer Hjert.

ANNONS

Snittpriset för de aktuella fönsterna är 4 000 kronor stycket.

– Vår budget för skadegörelse håller på att skena. Det är några individer som prioriterar vad vi ska lägga våra pengar på.

ANNONS