Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Krisen i Texas sätter fokus på den sårbara vatten- och elförsörjningen

Vattenbrist och skyhöga elräkningar. Texas lider fortfarande svårt efter det våldsamma ovädret. Guvernör Gregg Abbott varnar för att det kan ta lång tid innan allt är återställt.
– Håll ut, säger han.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Det var i förra veckan som Texas drabbades av ett av de svåraste snöovädren i delstatens historia. Kraftig vind och kyla förvärrade situationen. Elförsörjningen slogs ut och vattenledningarna frös. En vecka senare saknar drygt åtta av de omkring 29 miljonerna invånare el och vatten och alla uppmanas att koka vattnet innan ledningarna är lagade. I många områden var vattenförsörjningen eftersatt redan före ovädret.

Snön och vinden slog ut större delen av elen och minst 26 personer har frusit ihjäl eller dött sedan de försökt leda in värme från bilarna i sina nedkylda hus. I vissa områden har tio minusgrader eller mer noterats och i dåligt isolerade bostäder har temperaturen varit på fryspunkten.

Upprördheten är stor över det bristfälliga elnätet som ofta kollapsar även vid andra naturkatastrofer. Texas drabbas varje år av orkaner, kraftiga stormar och tornados. Men denna gång har både el och vatten slagits ut samtidigt som det för miljontals Texasbor varit omöjligt att lämna sina hem. Vägar och gator har varit igensnöade och ishalka har gjort det svårt att köra på de få större vägar som röjts. Det har gjort det omöjligt för människor att nå fram till utdelning av vatten och andra förnödenheter.

LÄS MER: Miljoner utan el efter köldknäpp i Texas

Senatorn åkte på solsemester

Men mest ilska riktas mot delstatens senator republikanen Ted Cruz. Just som det var som värst beslutade han sig för att lämna Texas och semestra i turistparadiset Cancun i Mexiko. Cruz såg till att få poliseskort till flygplatsen för att inte fastna i snökaoset. Polisledningen uppger att den trodde att Cruz behövde hjälp för att kunna ta sig till Washington och delta i samordningen av katastrofinsatsen från federalt håll.

Men Cruz avslöjades på flygplatsen av andra passagerare när han i kortärmad piké-skjorta och i god semesterstämning istället flydde fältet för Mexiko.

Ted Cruz fångades på bild när han mitt under krisen flög på solsemester till mexikanska Cancun. Bild: Dan Christian Rojas
Ted Cruz fångades på bild när han mitt under krisen flög på solsemester till mexikanska Cancun. Bild: Dan Christian Rojas

Trycket blev så hårt på Cruz att han efter något dygn kände sig tvingad att återvända. Men då hade han omväxlande skyllt på att han ville vara en god far och följa med sina barn som hade ledigt och på sin fru som hittat nedsatta priser på hotellrum på lyxhotellet Ritz Carton för 300 dollar (omkring 3 000 kronor) per dygn.

Ted Cruz raserade de pluspoäng bland sina väljare som han fått för att han en vecka tidigare försvarat Donald Trump i riksrätten. Cruz återvaldes på sex år som senator i höstas och har uppträtt som en hängiven Trumplojalist sedan han 2016 förlorade som republikansk presidentkandidat just mot Trump. Under den kampanjen utsatte Trump inte bara Cruz för nedsättande omdömen. Han beskrev även Cruz fru som ful och påstod att hans far kan ha varit inblandad i mordet på John F Kennedy.

Efter Cancunutflykten fick Cruz nu stöd av Donald Trumps son Donald jr som hävdade att kritiken istället borde riktas mot den demokratiske guvernören. Men Texas guvernör är inte demokrat utan republikan.

LÄS MER: Köldknäpp i USA har krävt flera dödsoffer

Svårt att avsätta en senator

Att tvingas ta ett personligt ansvar som folkvald är en viktig del i det amerikanska politiska systemet. Men det är svårt att avsätta Cruz från senatsplatsen trots det omfattande missnöjet – också bland republikaner – i snökaosets spår.

Det sätter dock fokus på den sårbara vatten- och elförsörjningen där det kan ta lång tid innan allt återställts och där Cruz anklagas för att inte ha engagerat sig för delstaten. Ted Cruz försökte också först skylla katastrofen på de nya energikällorna som vind- och solkraft men när det visade sig vara fel tvingades han backa.

Det federala katastrofbiståndet täcker inte heller de skyhöga elräkningarna som redan kommit till abonnenter som knappt hunnit få luftledningarna lagade. Ledningarna är i Texas liksom i stora delar av USA är en av orsakerna till ständiga avbrott i den eftersatta elförsörjningen. Hemförsäkringar täcker heller sällan skador vid naturkatastrofer, som den som drabbat Texas.

Ted Cruz kan få problem med sina presidentambitioner som en följd av Cancunresan. Flera demokratiska politiker har också fått grus i maskineriet som ett resultat av klandervärd hantering av coropaspridningen i sina delstater. Till dem hör New Yorks guvernör Andrew Cuomo som i våras hyllades för sin stadiga kurs för att komma till rätta med coroanspridningen. Han antas aspirera på presidentposten 2024 eller 2028. Men nu anklagas han för att ha undanhållit höga dödssiffror på äldreboenden i sin delstat för att på det sättet kunna försvåra för Donald Trump att utnyttja det mot demokraterna i förra årets presidentval. Cuomo nekar till anklagelserna men en större utredning har tillsats som kan underminera hans politiska karriär.