Kommunstyrelsens dåvarande ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) tillsammans med Shanghais borgmästare Ying Yong under delegationen till Shanghai för att förnya partnerskapet 2017.
Kommunstyrelsens dåvarande ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) tillsammans med Shanghais borgmästare Ying Yong under delegationen till Shanghai för att förnya partnerskapet 2017. Bild: Göteborgs stad/Shanghai city hall

Kravet från SD: förnya inte partnerskapsavtalet med Shanghai

Göteborgs stads partnerskapsavtal med Shanghai ska förnyas nästa år. Nu vill Sverigedemokraterna att det stoppas och att nya krav ställs när det gäller demokrati, mänskliga rättigheter och frigivning av Gui Minhai. – Det är klart att de måste frige vår göteborgare som sitter fast där, säger kommunalrådet Jörgen Fogelklou (SD).

ANNONS
|

Göteborgs stad har sedan 1986 ett partnerskapsavtal med Shanghai som i sin senaste version omfattar samarbete inom en rad frågor som studentutbyte, innovation och klimat. Inför kommunstyrelsens sammanträde nästa vecka har Sverigedemokraterna lagt ett yrkande om att det inte ska förnyas, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om.

"Inget nytt avtal ska slutas förrän genuina och betydande framsteg gjorts i Kina gällande demokrati och mänskliga rättigheter", står det i yrkandet.

Partiet menar även att närmandena mellan Kina och västvärlden de senaste åren har byggt på en chimär om att utvecklingen skulle gå mot mer demokrati och mänskliga rättigheter – som inte stämmer.

ANNONS

LÄS MER:Experter: Kinas agerande om kulturministern exempellöst

– Nu har det ju högaktualiserats, nu ska man inte få gå på Svenska PEN:s utdelning, så här kan det ju inte fortgå, det är ju helt vansinnigt. Det är så här diktaturer beter sig och vi ska inte ingå partnerskap med diktaturer, säger Jörgen Fogelklou (SD).

Kommunalrådet Jörgen Fogelklou (SD) vill inte förnya partnerskapsavtalet med Shanghai.
Kommunalrådet Jörgen Fogelklou (SD) vill inte förnya partnerskapsavtalet med Shanghai. Bild: Jenny Ingemarsson

GP har utan framgång sökt kommunstyrelsens ordförande Axel Josefsson (M) under fredagskvällen.

Sverigedemokraterna yrkade redan 2016 på att en punkt i partnerskapsavtalet skulle läggas till om demokrati och mänskliga rättigheter.

Hur sannolikt skulle du bedöma att det är att det skulle gå att få in en sådan paragraf i ett partnerskapsavtal?

– Demokrati och rättigheter borde vara jätteenkelt att få med. Det borde ju vi från Göteborg ställa som krav på alla som vi har samarbetspartner med. Sedan om Kina vill ställa upp på det, det är en annan sak, men vi från Göteborg borde definitivt kunna ställa upp på det att det här är det minsta man ska ha för att vara en partner med Göteborg.

Men jag menar från Kinas håll, om man förhandlar ett sådant avtal med Shanghai som är en mycket större stad än Göteborg, hur sannolikt skulle du säga att det är att man skulle få igenom något sådant?

ANNONS

– Med Shanghai kanske man kan få det, varför skulle man inte kunna få det? Vi måste försöka, vi måste våga ställa krav. Vi måste våga sätta upp krav som vi säger att det här är det minsta man ska ha för att samarbeta med oss. Ställer man inte upp på det här, ja då kan man samarbeta med någon annan. Vi behöver ju inte ingå något partnerskap med odemokratiska länder.

Han fäster ingen större betydelse vid partnerskapet och säger att det mest handlar om ett diplom och fina middagar. Det kommunala bolaget Business Region Göteborg har istället skrivit att har varit en dörröppnare som skapat en viktig förankring, samtidigt som man betonat vikten av relationer när man gör affärer med Kina. Jörgen Fogelklou menar att det aktuella förslaget skulle sända en signal till andra städer om att man inte behöver "gå i Kinas ledband".

– Vi handlar med er, men vi tycker att ni är jävligt oschysta, därför skriver vi inget partnerskapsavtal med er. Det är kanske det minsta vi kan göra från Göteborg.

En stor del av näringslivet i Göteborg är beroende av kinesiska investeringar, genom både Volvo Cars, Geelys övriga dotterbolag och AB Volvo, men även exempelvis telekomföretaget Huawei har en omfattande närvaro i staden.

ANNONS

Att man har valt att satsa på Göteborg, du tror inte att det skulle leda till att man omprövade det om man gjorde en sådan markering?

– Min motfråga blir ju då, hur många göteborgare ska de fängsla innan vi säger stopp? Så är det ju. Är det vid en, eller två eller tre eller hundra eller tusen? Eller tiotusen? Någon gång skulle Göteborg säga stopp, vänta lite. Det här fungerar inte. En är tillräckligt.

Så att även om det skulle få konsekvenser för näringslivet så är det här viktigare?

– Man måste sätta ned foten och säga att det här är inte okej, tycker jag. Sedan kanske det får ekonomiska konsekvenser, absolut. Jag tror inte det. Jag tror att Kina precis som Göteborg vill handla med varandra, för det måste vi göra.

ANNONS