Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Britt-Marie Mattsson: Klockan tickar mot slutet för Trumps presidentskap

Donald Trump fortsätter att vägra erkänna sig besegrad. Han motsätter sig även all coronasamordning med Joe Biden. Men klockan tickar mot slutet för Trumps presidentskap.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani leder det juridiska team som överklagar valresultaten i ett flertal delstater, bland dem Georgia, Pennsylvania, Nevada och Arizona. Men domare avslår kontinuerligt flertalet av invändningarna och resultaten efter omräkningarna är snart klara. Den 20 november redovisar Georgia, den 23 Pennsylvania, den 24 Nevada och den 30 Arizona. Det finns ingenting som tyder på att de preliminära siffrorna kommer att förändras på någon avgörande punkt.

Trumps kampanj för att försöka ogiltigförklara valet i år är egentligen en fortsättning på den rörelse som skapades redan inför valet 2016. Det var strategen Roger Stone som då lanserade ”Stop the Steal”, stoppa stölden, som skulle användas om Trump förlorade valet. Stone var mannen bakom Trumps återkommande budskap att han inte tänkte acceptera resultatet om Hillary Clinton vann.

Stone är den republikanske mästaren i smutsiga knep och knåp i politiken och såg en massrörelse framför sig som skulle kunna hjälpa Trump att ifrågasätta hela valsystemet. Kampanjen inleddes i samband med republikanernas primärval 2016 då de övriga kandidaterna anklagades för att försöka stjäla nomineringen från Trump.

Ställdes inför rätta

Men Stone kunde, trots Trumps valvinst, ändå inte låta bli att uppmuntra Trump att tillsätta en kommission för att leda i bevis att Clinton på ett ohederligt sätt vunnit tre miljoner fler avlagda röster. Kommissionen upptäckte inga felaktigheter och lades ned i tysthet.

Sedan dess har Roger Stone ställts inför rätta och dömts för en rad oegentligheter. Men när han skulle börja avtjäna sitt fängelsestraff kunde Trump benåda honom, enligt de benådningsregler som presidenten har.

Stone och Trumps tidigare rådgivare Steve Bannon har efter detta val pånyttfött ”Stop the Steal” och framträder i en rad sammanhang och hävdar att Trump har bestulits på valsegern.

Om så varit fallet hade det varit Trump-regeringen som skulle hållits ansvarig.

Men av den massdemonstration som planerats i Washington i lördags blev det inte mycket. Vita husets presschef hävdar visserligen att en miljon Trump-sympatisörer samlades och andra att ”hundratusentals” var på plats. Men av översiktsbilderna att döma var demonstranterna samlade på Freedom Plaza och trottoarerna i närheten och en uppskattning är att omkring 10 000 var på plats. Det finns inga officiella uppgifter från polisen som skötte ordningen.

Några sammandrabbningar rapporterades när demonstranter och motdemonstranter råkade på varandra då protesterna upplöstes under natten till söndagen.

Trump fortsätter hävda avancerat valfusk

Men istället för att ta åt sig äran för att USA, under Trump-administrationens styre lyckats genomföra ett lugnt och demokratiskt val med rekordhögt valdeltagande mitt under den värsta coroanspridningen sedan i våras, väljer Trump och hans strateger att hävda systematiskt och avancerat valfusk. Om så varit fallet hade det varit Trump-regeringen som skulle hållits ansvarig tillsammans med delstaterna som manipulerat de olagliga valen.

Donald Trump fortsätter att på twitter försöka piska upp stämningen mot hela valsystemet. Men hittills har han inte lyckats mobilisera det motstånd som han hoppats. Det är istället lugnet som präglat veckorna kring och efter valdagen.

Trump motsätter sig även all samordning mellan sin egen administration och Joe Bidens övergångsteam. Myndigheten som sköter ekonomiska utbetalningar för övergången mellan en administration till en annan – General Services Administration – har ännu inte givit klartecken. Chefen för GSA är utsedd av Trump.

Joe Bidens stabschef Ron Klain säger att arbetet med coronastrategin fortsätter som planerat och att den nya coronagruppen ”arbetar hårt och målmedvetet.” Men Klain säger också att det skulle vara av stor vikt att arbeta nära Vita husets coronateam som leds av vicepresident Mike Pence. Ännu finns inga tecken på att Donald Trump ger klartecken för ett samarbete.