Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Boris Johnson har meddelat sin avgång som partiledare, och så småningom också som premiärminister. En ny premiärminister ska utses under hösten. Till dess tänker Boris Johnson sitta kvar. Bild: Jessica Taylor
Boris Johnson har meddelat sin avgång som partiledare, och så småningom också som premiärminister. En ny premiärminister ska utses under hösten. Till dess tänker Boris Johnson sitta kvar. Bild: Jessica Taylor

Jan Höglund: Johnson går men krisen är inte över

Förföljd av skandaler och i ett jordskred av avgående ministrar insåg Boris Johnson att han måste sluta för landets, partiets och sin egen skull. Men kriserna är inte över.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Boris Johnsons eftermäle som premiärminister blir delat när stormen har bedarrat. Till dess en efterträdare utses sitter Johnson kvar i 10 Downing Street. Han lämnar över svåra och möjligen existentiella frågor till en ny regeringschef:

Johnson tog Storbritannien ur EU. Premiärminister Theresa May tvingades gå på grund av splittring i underhuset. Johnson tog över och fick efter ett rekordval en stor konservativ majoritet bakom sig. Han lyckades med det som May inte gjorde, att få ett brexitavtal med Bryssel godkänt.

Men nu har han startat en politisk process för att bryta mot avtalet om Nordirland om tullkontroll av varor på väg över Irländska sjön. Det är ett EU-krav för att hålla gränsen öppen mot Irland. Bryssel förbereder ett rättsligt förfarande. Spänningarna är påtagliga över Engelska kanalen och spiller över på fiske och flyktingar. Ytterst kan det bli ett handelsembargo i en kris som förvärras av kriget i Ukraina.

Hur ska en ny premiärminister balansera detta?

Ska han eller hon gå vidare på Johnsons konfrontativa linje eller söka nya kompromisser? Hänsyn måste också tas till den starka och inflytelserika brexit-falangen i Torypartiet.

Brexit delar även Nordirland. Republikanerna vill förena denna riksdel av Storbritannien med Irland. Lojalisterna vill bevara banden till London. Skiljelinjerna är även religiösa. Det politiska arbetet i det regionala parlamentet paralyseras. Men mer står på spel: det äventyrar grunden för lugn och samförstånd, fredsavtalet från 1998.

I Bryssel rapporteras tjänstemän och diplomater se på upplösningen av Boris Johnsons regering med en viss glädje. Från att som tidningskorrespondent ha skrivit ofta kritiskt om EU blev han affischnamn för brexit. Det gör ingen populär på EU:s huvudkontor.

En annan huvudvärk för en ny premiärminister är de skotska nationalisterna. De vill ha en ny folkomröstning om självständighet nästa år. Boris Johnson motsatte sig det. Vad händer nu? Den skotska försteministern Nicola Sturgeon skriver på torsdagen att det kommer att finnas "en utbredd känsla av lättnad över att kaoset under de senaste dagarna kommer att ta slut" när Boris Johnson avgår som konservativ ledare.

Hon anser att Johnson alltid var "uppenbart olämplig att vara premiärminister" och ifrågasätter om han kan stanna kvar till hösten.

Boris Johnson fick beröm för hur han hanterade covid-krisen, ända fram till att han själv bröt restriktioner som han varit med om att besluta. Festerna på 10 Downing Street och hans tveksamma förhållande till sanningen blev början på slutet för honom.

Hans sorti sker i en djupnande ekonomisk kris, med hög inflation och stigande priser. De konservativa tappade nyligen viktiga valkretsar som ett tecken på det folkliga missnöjet med regeringspartiet. Det återspeglas även i opinionssiffrorna.

Boris Johnson har stått upp för Ukraina mot Putin, med fördömanden, hårda sanktioner och omfattande ekonomiskt och militärt stöd till regimen i Kiev. Han har personligen besökt den ukrainske presidenten Zelenskyj två gånger under kriget.

Hur kommer en ny brittisk ledare att agera för att förhindra att kriget sprider sig i Europa och i relationen till Putin? Påverkas förhållandet till EU, USA och Kina? Pandemin kan återkomma över gränserna. En annan nationell ödesfråga: Överlever det Storbritannien som vi känner idag?

I väntan på ledarvalet kan Johnson endast göra nödvändiga ministerutnämningar. Han leder en expeditionsministär och parlamentet tar snart sommaruppehåll. Men flera konservativa parlamentsledamöter vill försäkra sig om att han agerar som en vaktmästare och "inte tar oss till krig", rapporterar BBC. Förre premiärministern John Major uppmanar Johnson att avgå nu för landets bästa.

Utrikesminister Liz Truss avbröt sin resa till ett G20-möte i Indonesien och återvände till London. Hon är ett av de heta namnen i spekulationerna om efterträdare. Hon säger försiktigt att hennes parti måste fortsätta regera tills en ny ledare har hittats.

Men det finns många kandidater, till exempel försvarsministern Ben Wallace. Helt säkert blir det en tuff och oförutsägbar maktkamp mellan olika intressegrupper och individer när epoken Boris Johnson obönhörligt går mot sitt slut.

LÄS OCKSÅ: Storbritanniens premiärminister Boris Johnson avgår

LÄS OCKSÅ: De kan ta över efter Boris Johnson

LÄS OCKSÅ: Pundet stärks när Boris Johnson tänker lämna