Britt-Marie Mattsson: Joe Bidens tal går till historien – attackerade Trump

Joe Bidens tal går till historien. Han kallade Donald Trump för lögnare och lovade att vinna ”kriget om Amerikas själ”. Talet indikerar att Trump dras djupt in i ansvaret för stormningen av Kapitolium.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Biden höll talet på årsdagen av stormningen och valde en av brottsplatserna – skulpturhallen i Kapitolium – för sitt framträdande. Han stod ensam bakom presidentpodiet utan några inbjudna gäster. Vicepresident Kamala Harris inledde med att nämna tre händelser som skakat USA – Japans anfall på Pearl Harbour 1941, terrorattentaten av al Qaida den 11 september 2001 och den av Trump inspirerade stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Vicepresident Kamala Harris öppnade med sitt tal innan Joe Biden höll sitt. Bild: Andrew Harnik
Vicepresident Kamala Harris öppnade med sitt tal innan Joe Biden höll sitt. Bild: Andrew Harnik

Jämförelsen satte tonen för Bidens anförande där han genomgående beskrev Donald Trump som en lögnare utan att nämna honom vid namn. Han kallade istället Trump för ”den tidigare presidenten” och ”den besegrade tidigare presidenten.”

Biden har sedan valet den 3 november 2020 varit försiktig när det gällt personliga omdömen om Donald Trump. Det är kutym att presidenter inte talar nedsättande om sina företrädare, även när de tillhör det andra partiet.

Håller Trump ansvarig

Men med detta tal kom förändringen. Biden påpekade att ingen besegrad president i amerikansk historia har påstått att han inte förlorat och hävdat att valfusk berövat honom segern. Han påminde också om att Trump redan före valet började tala om fusk för att på det sättet kunna påstå att han inte förlorat.

LÄS MER: Biden om Trump: Han har vävt ett nät av lögner

Biden ställde frågan hur alla andra val – på exakt samma valsedlar som presidentvalet – kunnat gå rätt till där republikaner valts till senaten, representanthuset, guvernörsposter och en rad lokala befattningar. Och han svarade att den var ”den tidigare presidentens” uppblåsta och förvrängda ego som är orsaken.

Det fanns inte någon som helst öppning som tyder på att Joe Biden och hans administration kommer att lägga fingrarna emellan när det gäller Donald Trumps ansvar för uppviglingen av sina anhängare som samlades i Washington när valresultatet formellt skulle stadfästas i senaten den 6 januari 2021.

Över 151 miljoner röstade

Trumps vicepresident Mike Pence – som formellt var ordförande i senaten – attackerades verbalt både av Trump och hans sympatisörer och en galge med snara restes utanför kongressbyggnaden samtidigt som ropen skallade ”Häng Mike Pence”. Pence fördes i säkerhet av sina livvakter men återkom senare och deltog i godkännandet av valresultatet.

USA:s president Joe Biden under sitt tal i skulpturhallen i Kapitolium. Bild: Andrew Harnik
USA:s president Joe Biden under sitt tal i skulpturhallen i Kapitolium. Bild: Andrew Harnik

Biden påpekade att Trump följde stormningen på tv i den privata matsalen i direkt anslutning till Ovala Rummet i Vita huset, men inte gjorde något under flera timmar för att hindra stormningen och jakten inne i Kapitolium på ledande folkvalda politiker.

Joe Bidens tal blev ett långt försvar för demokratin, mot auktoritära regimer och diktaturer och för rösträtten. Biden påpekade att över 151 miljoner amerikaner deltog i det senaste valet, mitt under pandemin, det högsta antalet väljare någonsin. Biden vann med över sju miljoner i segermarginal och alla domstolar har avslagit Trumps påståenden om valfusk. Trumps egen justitieminister William Barr gick inte heller på Trumps linje.

LÄS MER: Utredningen växer – ett år efter stormningen

Ytterligare 250 personer utreds

Bidens justitieminister Merrick Garland sade i ett uttalande nyligen att hans departement inte kommer att spara några ansträngningar för att de som på olika sätt deltog i stormningen av Kapitolium ställs till ansvar. Hittills har enkelt identifierade personer lagförts och dömts men omkring 250 ytterligare finns på den federala polisen FBI:s lista. Här handlar det om allvarliga brott som konspiration.

LÄS MER: Biden på årsdagen: Trump "ytterst ansvarig"

Donald Trump kan inte känna sig säker efter både Bidens och Garlands klara besked. Hans agerande är både kartlagt i de tv-sändningar som finns från talet utanför Vita huset, i tidigare uttalanden och av vittnen som samarbetat.

Donald Trump beskriver Bidens tal som ”politisk teater som skall distrahera från att Biden misslyckats totalt.”