Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Joe Biden anklagas för sexuella övergrepp som ska ha skett 1993. Bild: Matt Rourke/GP
Joe Biden anklagas för sexuella övergrepp som ska ha skett 1993. Bild: Matt Rourke/GP

Britt-Marie Mattsson: Joe Biden nekar till sexuella övergrepp

Det har aldrig hänt! Joe Biden tillbakavisar att han sexuellt skulle ha förgripit sig på en kvinna för tjugosju år sedan. Men kvinnan vidhåller sin historia. Biden uppmanar till en total genomlysning.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Tara Reade var anställd på Joe Bidens senatskontor 1993 då det påstådda övergreppet skall ha skett. Hon har tidigare sagt att Biden rört vid henne på ett ovälkommet sätt. Men nyligen utvecklade hon anklagelsen ytterligare i en podd som fått stor uppmärksamhet.

Där går Tara Reade in på detaljer – som att hon inte hade strumpbyxor på sig eftersom det var en varm dag – och berättar noga vad som hände i en korridor i senatsbyggnaden. Reade säger att Biden tryckte upp henne mot en kall vägg och penetrerade henne med sina fingrar. Det är en mycket allvarlig anklagelse som inte går att jämföra med de som Reade tidigare framfört.

Reade säger att hon inte bara klagade inför sina överordnade om Bidens beteende, utan att hon också gjorde en formell skriftlig anmälan. Biden kräver nu att denna anmälan skall letas fram på USA:s nationalarkiv, National Archives, där allt som rör personalärenden i senaten är arkiverat.

Trump kommenterar anklagelserna

Biden har tidigare överlämnat sitt privata arkiv som senator och vicepresident till universitetet i Delaware.

Donationen av materialet har villkoret att det inte kan användas för forskning eller på annat sätt offentliggöras förrän Bidens politiska karriär är över. Som presidentkandidat har han därför förlängt tiden för hemligstämpeln. Skälet, som han anger, är att det är privat material som han inte vill skall tas ur sitt sammanhang och utnyttjas i valrörelsen. Men trycket ökar nu på Joe Biden att överlämna också detta material.

LÄS MER: Biden kommer inte flytta ambassad

Två andra kvinnor har tidigare anklagat Joe Biden för att ha stått för nära när han talat med dem och vidrört dem på ett sätt som de var obekväma med. Biden har bett om ursäkt för det.

Donald Trump har kommenterat Tara Reades berättelse med att att han själv utsatts för liknande anklagelser. Ett tjugotal kvinnor har anklagat Trump för sexuella trakasserier.

Kan påverka valet

Alla historier av sexuell karaktär har påverkan på amerikanska val. Förr ansågs en frånskild presidentkandidat vara omöjlig, men det ändrade republikanen Ronald Reagan på 1980. Otrohet fällde 1987 demokraten Gary Hart, som låg väl till för att bli presidentkandidat 1988.

Bill Clinton klarade sig undan en otrohetshistoria 1992 sedan hustrun Hillary ställt upp för honom. Donald Trumps kampanj stördes av anklagelserna mot honom under valrörelsen 2016.

LÄS MER: Hillary Clinton ger Biden sitt stöd

Men metoo-rörelsen har från 2017 förändrat synen på trakasserier och övergrepp som också ligger långt tillbaka i tiden. Domaren i högsta domstolen, Brett Kavanaugh, tillhör dem som fått stå till svars för äldre påstådda övergrepp, men han röstades 2018 in som ny domare med liten marginal.

Pelosi ställer sig bakom Biden

Den demokratiske senatorn Al Franken tvingades dock lämna sin senatsplats sedan en bild publicerats där han ser ut att greppa om en sovande kvinnlig reporters bröst på hemfärd från en resa.

Uppställningen bakom Joe Biden från tongivande kvinnliga demokratiska politiker är ännu så länge total. Representanthusets talman Nancy Pelosi säger att hon inte betvivlar att Joe Biden talar sanning. Biden säger att kvinnors anklagelser måste tas på allvar och han har tidigare sagt att han ångrar att han misstrodde Anita Hill när hon anklagade Clarence Thomas (som valdes in som domare i HD) för sexuella trakasserier.

LÄS MER: Pelosi stöttar Biden i presidentvalet

Joe Biden vill inte spekulera i varför Tara Reade berättar just nu, ett halvår före valdagen. Att historien skulle försvinna efter Bidens förnekande är inte troligt. Tara Reade har meddelat att hon har fler detaljer som styrker hennes anklagelse och att det även finns personer som kan gå i god för att hon talat om övergreppet redan när det skall ha inträffat 1993.