Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Joe Biden fördubblade vaccinlöftet

200 miljoner vaccinerade under de första hundra dagarna. Joe Biden överraskade med att fördubbla sitt löfte. Och han uppmanade vaccinationsmotståndarna att snabbt få sin första spruta.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Bidens presskonferens i Vita husets östra rum på torsdagskvällen svensk tid var hans första som president. Han har väntat ovanligt länge med att svara på frågor vid ett formellt pressmöte och blir därmed historisk som den förste president som låtit så lång tid förflyta sedan installationen. Sin vana trogen var han något försenad också när denna första presskonferens genomfördes.

– Vi ser nytt hopp i Amerika , inledde Joe Biden och riktade sig direkt till amerikanerna:

– Hoppet är här och hjälpen är på väg.

Frågorna hopade sig om vaccinationerna, krisen med ensamkommande barn som kommit över gränsen från Mexiko de senaste veckorna och de senaste masskjutningarna.

Det är tydligt att Joe Biden helst vill tala om den offensiva vaccinationskampanjen. Hans rivstart med vaccinationer mot covid-19 är på väg att bli en framgångssaga. Målet är nu att 2,5 miljoner vaccinationer skall ske varje dag, det är en ökning från över 900 000 vaccinationer dagligen. I den takten kan omkring 75 procent av amerikanerna ha fått en första dos inom fem månader.

Sjukvårdspersonal avstår vaccin

Unga över 18 år är för närvarande de som är mest aktiva smittospridarna och särskild information skall riktas just mot yngre. Vaccinationsmotståndarna måste också nås. Omkring hälften av de anställda i sjukvården har avstått från att vaccinera sig, trots att vaccin finns tillgängligt.

Över 85,5 miljoner amerikaner är hittills fullständigt vaccinerade och 46,4 har fått en första dos. Vaccin från Pfizer-Biontech, Moderna och Johnson & Johnson är distribuerade. Vaccin från Astra Zeneca har ännu inte överlämnats till läkemedelsverket FDA för godkännande. Tester med godkänt vaccin på barn kan komma att påbörjas inom kort. Resultaten väntas i höst då massvaccination kan bli aktuellt om storleken på doser och biverkningar då är klarlagda.

Ingen brist på vaccin i USA

Över 545 000 amerikaner har avlidit i covid-19 men kurvan går kraftigt ned. Det finns ingen brist på vaccin i USA för tillfället och militär och nationalgardet har använts för att göra konventarenor och parkeringsplatser till vaccinationsstationer. Omfattande federalt ekonomiskt stöd finns med i stimulanspaketet till delstaterna.

USA exporterar inte vaccin men kommer att överlämna vaccin från Astra Zeneca som köpts men ännu inte börjat användas. Grannländerna Mexiko och Kanada har nyligen fått det beskedet.

Biden sade också att hans deltagande digitalt i EU-mötet senare på torsdagskvällen visar vikten av att allierade stöder varandra.

– I dag står kampen mellan demokrati och auktoritära stater, sade han och nämnde Kina.

– Jag är vald för att lösa problem, tillade han. Allt mitt fokus har de första dagarna gällt att hjälpa människor att få lugn, bli vaccinerade, klara sin hyra, få jobb.

LÄS MER: Nu ska Biden möta pressen – efter 64 dagar

”Ska lösa problem”

Biden sade att de stora frågorna som funnits med länge – som vapenkontroll och immigration – finns högt upp på agendan men att ” vi får se vad som händer.”

– Jag skall lösa problem inte skapa splittring.

Biden hänvisade till att varken immigrationsfrågan eller vapenkontroll kan lösas av endast presidenten annat än med dekret. Lösningen finns i kongressen för långsiktiga överenskommelser.

– Jag tror inte att immigranterna kommer till USA just nu för att Biden är en trevlig kille. De kommer för att det är den tid på året då det går att ta sig fram i öknen utan att riskera att dö i hettan.

–Vi sänder tillbaka majoriteten av de som kommer, försäkrade Biden. Vi sliter inte småbarn ur armarna på sina mödrar. De flesta som kommer är över 16 år men inga barn skall behöva finnas i läger mer än i 72 timmar. Det är Mexiko som vägrar att ta tillbaka dem.

Ska hjälpa i hemlandet

Joe Biden har givit vicepresident Kamala Harris uppdraget att samordna arbetet mellan myndigheter och lokala befattningshavare.

– Vi vill bistå så att människor inte skall behöva ge sig iväg. Vilket desperat beslut av en mamma att sända iväg sin ensamme nioåring, vilken fruktansvärd situation, vi måste sätta honom på ett plan tillbaka till sin mamma och hjälpa dem i hemlandet.

På frågan vad han tycker om nya begränsningar i valdeltagande i flera delstater svarade han:

– Det är sjukt, det är avskyvärt. Det är oamerikanskt.

Och på frågan om han tänker söka omval 2024 sade han:

– Jag räknar med det.