Januariavtalet har gett oss en spretig budgethöst

Fyra partier som alla vill visa för sina väljare att de fått gehör för sina hjärtefrågor. Det har gett oss en höst med så gott som dagliga budgetutspel under två veckors tid. Under onsdagen får vi se helheten – men redan nu kan vi höra oppositionens invändningar om att det hela spretar åt alla håll.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Under tisdagen kom det sista i en lång, lång rad av utspel där vi fick se en glimt av höstbudgeten.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) visade Power point-bilder över sysselsättningsgraden, flaggade för en vikande konjunktur och lovade en räcka åtgärder för att få fler i arbete.

Det handlade till stor del om klassisk S-politik med en mix av fler utbildningsplatser för att rusta folk för arbetsmarknaden medan tiderna är sämre, stöd för introduktionsjobb samt medel för att införa etableringsjobb i enlighet med arbetsmarknadens parters överenskommelse.

Konkurrerande utspel

Men vänta nu, har vi inte redan sett en satsning på att få fler i arbete ut höstbudgeten?

ANNONS

Jodå, den 8 september kunde en nöjd Annie Lööf i SVT:s Rapport berätta om att Centerpartiet fått igenom en av sina hjärtefrågor i höstbudgeten: den 1 juli nästa år sänks arbetsgivaravgiften för unga, nyanlända och långtidsarbetslösa. Satsningen kallas ingångsavdrag och kommer att kosta 1,67 miljarder kronor under nästa år och totalt 6 miljarder under tre år.

Ingångsavdrag. Etableringsjobb. Introduktionsjobb – det är inte helt lätt att orientera sig bland alla begrepp under budgettider. Och frågan är om årets upplägg där vi sedan den 30 augusti – då en satsning på försvaret presenterades – har översköljts av mer eller mindre dagliga utspel har gjort det enklare.

Tradition sedan Reinfeldts tid

Det var under Fredrik Reinfeldts regeringstid åren 2006 till 2014 som budgeten gick från att vara något som presenterades vid ett givet tillfälle – om vi bortser från en och annan planterad läcka – till en regisserad föreställning som sträcker ut sig över lite längre tid.

Alliansens partiledare åkte gärna runt tillsammans för att presentera sina nyheter på ett slakteri i Skara eller en verkstadsindustri i Eskilstuna. Ett på den tiden nytt grepp som fick genomslag därefter. Och ett upplägg som dessutom kunde garantera att även småpartierna fick en chans att stå i strålkastarljuset i några ögonblick.

ANNONS

Alla vill slå sig för bröstet

I år när vi har en regering som till stor del styrs av Januariavtalet och fyra partier som alla har ett behov av att visa sina väljare att de får utdelning har budgethösten blivit rätt speciell.

Miljöpartiet har kunnat stoltsera med av totalt 3,2 miljarder kronor går till miljö- och klimatåtgärder.

Centerpartiet har – vid sidan av ingångsavdraget – kunnat presentera skattelättnader för glesbygdsbor.

Liberalerna har kunnat leverera på löftet om slopad värnskatt, det vill säga sänkt skatt för personer som tjänar mer än 58 500 kronor i månaden. Samt en satsning för att stärka rättsväsendet.

Centern håller egen pressträff

Det har varit stort och smått om vartannat i långa rader – 16 miljoner kronor för att digitalisera nationella prov, 30 miljoner för att bekämpa granbarkborren och 50 miljoner för nattåg till Europa. Den som tycker att det varit svårt att orientera sig är ursäktad – och man behöver inte direkt vara politisk expert för att gissa att en av oppositionens huvudinvändningar kommer att vara att det är en smula spretigt.

En annan baksida med upplägget är att vi bara fått se utvalda detaljer, men inte helheten.

Den får vi först under onsdagen, då det också kallats till en separat presskonferens där Centerpartiets ekonomisk politiske talesman Emil Källström ska berätta om partiets budgetvinster.

ANNONS

FAKTA: Budgetsatsningar

Här är ett urval av de större satsningar ur höstbudgeten som presenterats under de senaste två veckorna.

Försvaret

Försvaret tillförs 5 miljarder utöver tidigare fattade beslut år 2022. Detta ska finansieras med en bankskatt. Sedan tidigare är det klart att försvaret ska få 5 miljarder extra årligen under åren fram till 2022.

Miljö och klimat

Budgeten innehåller miljö- och klimatsatsningar på totalt 3,2 miljarder kronor. De stora delarna handlar om Klimatklivet och Industriklivet, skydd för värdefull natur och nationalparker.

Skolan

Delar av budgetsatsningarna handlar om skolan, däribland en fördubbling av satsningen på lärarassistenter till en miljard kronor. Likvärdighetsbidraget som syftar till att minska skillnader mellan skolor ökas till 4,9 miljarder kronor. Det görs också mindre satsningar på att öka intresset för teknik och naturkunskap och locka fler till ingenjörsutbildningar.

Pensionärer

Budgeten innehåller en satsning på pensionärer i form av sänkt skatt (4,33 miljarder kronor), höjd garantipension och höjt bostadstillägg (tillsammans 2,2 miljarder kronor). Dessutom avsätts 950 miljoner kronor i riktade insatser för äldre, genom landets kommuner.

Hela landet

En satsning för att hela landet ska leva omfattar bland annat sänkt skatt för boende i glesbygdskommuner om 1,35 miljarder kronor och utbyggnad av bredband på landsbygden om 150 miljoner kronor. Inom ramen för ett bondepaket satsas 191 miljoner kronor för att genomföra livsmedelsstrategin.

Jobb och arbetsmarknad

På arbetsmarknadsområdet har en rad satsningar presenterats, bland annat ingångsavdrag för att fler ska komma in på arbetsmarknaden, en satsning värd 1,67 miljarder kronor. Det handlar också om en satsning på fler utbildningsplatser, etableringsjobb, svenska undervisning och en aktiv näringspolitik, värd tillsammans 1,3 miljarder kronor.

ANNONS