Jämtin avgår. S-laget ska toppas.

ANNONS
|

Varför avgår Carin Jämtin?

Enligt vad hon säger i en intervju med TT har hon planerat detta. Nästa år har S kongress och skulle hon stått till förfogande då hade det inneburitytterligare tre år på tåspetsarna. Som partisekreterare är man både spindeln i nätet internt och ansiktet utåt,och ska hela tiden ligga ett steg före. Hon tillträdde närHåkan Juholt utsågsS-ledare 2011 och har haft en minst sagt turbulenttid på sin post.

Nu är det två år till nästa val och den valrörelsen kommer att bli tuff. Partisekreteraren spelar en centralroll inför val och därför bedömer Carin Jämtin, och antagligen partiet, att nya krafter behövs på denna post.

ANNONS

Vad händer nu?

Eftersom allt verkar planerat, så finns säkert ett namn klart. Det viktigaste för denna person är att hålla ihop partiet organisatoriskt och att leda arbetet i partiet. Enligt SVT ska en ny partisekreterare utses när partistyrelsen sammanträder den 27 augusti.

Vad ska Carin Jämtin göra?

Det har spekulerats i om hon skulle vara aktuell för en ministerpost, både när den nya regeringen tillträdde och efter att gymnasieminister Aida Hadzialic hastigt avgick i helgen. Carin Jämtin var biståndsminister 2003-2006.

Det verkar dock inte så troligt att hon blir minister.Löfven vill antagligen ha någon som snabbt kan komma in i jobbet på utbildningsdepartementet och Carin Jämtin har främst arbetet med utrikesfrågor, Men honhar en riksdagsplats och sitter som ersättare i konstitutionsutskottet och i utrikesutskottet.

Fakta: Carin Jämtin

  1. Carin Jämtin är 52 år och född i Stockholm.
  2. Partisekreterare 2011-2016.
  3. Oppositionsborgarråd i Stockholm 2006-2011.
  4. Biståndsminister 2003-2006.
  5. På 90-talet bland annat förbundskassör och förbundssekreterare i SSU samt ombudsman för Socialdemokraterna.
  6. Källa: Socialdemokraterna
ANNONS