Italiens ambassadör Mario Cospito utanför italienska ambassaden i Stockholm.
Italiens ambassadör Mario Cospito utanför italienska ambassaden i Stockholm. Bild: Jessica Gow/TT

Italienska ambassadören går emot Anders Tegnells uttalande

Anders Tegnell har tidigare talat om att Sverige undvikit en andra våg av pandemin, olikt länder som Spanien och Italien. Nu svarar Italiens ambassadör i Sverige, Mario Cospito, med vad han anser vara ett klargörande av situationen i landet.

ANNONS
|

I en intervju med Dagens Nyheter talade Anders Tegnell om den ökade smittspridningen i Sverige och Europa, och om detta kunde innebära den så kallade andra vågen av pandemin.

– Nej, att kalla det en andra våg är att ta i alldeles för mycket. Men det är ett tecken på det vi har sett under några veckor nu att det ökar. En andra våg implicerar något större, att det går över hela landet, som i Italien och Spanien, sade Tegnell till DN den 5 oktober.

Något som fått Mario Cospito, Italiens ambassadör i Sverige, att reagera. I ett pressmeddelande skriver han att det nu behövs ett klargörande av situationen i Italien.

ANNONS

– Ovanstående (Tegnells uttalande, reds anm.) riskerar att förmedla till läsarna en felaktig bild av det epidemiologiska läget i Italien, med risk för en försämring av de ekonomiska och sociala relationer mellan våra länder.

Skillnader i smittspridning

Cospito fortsätter sedan med att lyfta fram tre argument för att läget i Italien inte skiljer sig avsevärt mycket från Sverige.

Hans första exempel lyfter fram en rapport från Stockholmsbaserade ECDC som visar på de senaste två veckornas smittspridning i Europa. I Italien har 45 personer per 100 000 invånare drabbats medan Sverige då en siffra på 57,6 fall. Under torsdagen höjdes Sveriges siffra till 65,8 och Italiens till 52.

Jämförelsevis lyfter man fram Spanien och Tjeckien, som under torsdagen hade 303,3 respektive 374,6 smittofall per 100 000 invånare, för att vidare stärka argumentet om att Italien inte befinner sig i en andra våg.

Snarlikt i statistiken kring dödsfall

Cospito fortsätter sedan med att nämna antalet dödsfall, som de senaste dagarna varit 0,5 per 100 000 invånare i Italien, 3,3 i Spanien, 1,5 i Frankrike och 0,2 i Sverige, enligt ECDC.

Slutligen jämför han restriktionerna mellan Sverige och Italien, som han menar inte ”skiljer sig markant” med undantag för användandet av munskydd i förebyggande syfte.

Ambassadören nämner även att trycket på de italienska sjukhusen inte upplevs som lika högt under den ökade smittspridningen, och att både regering och hälsomyndigheter är förberedda om nya åtgärder skulle bli aktuella.

ANNONS
ANNONS