Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksdagens talman Andreas Norlén tog emot Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif i Riksdagen på onsdagseftermiddagen. Bild: Janerik Henriksson/TT
Riksdagens talman Andreas Norlén tog emot Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif i Riksdagen på onsdagseftermiddagen. Bild: Janerik Henriksson/TT

Britt-Marie Mattsson: Irans utrikesminister: Situationen med svenska tankern snart löst

Iran kände inte till att oljetankern Stena Impero är svenskägd utan bara att fartyget seglade under brittisk flagg vid beslaget i Persiska Viken. Det säger Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Zarif viftade bort frågan om det svenska ägarskapet skulle haft någon betydelse om det varit känt vid beslagtagandet. Han antydde istället att hela frågan kan vara löst inom kort och försäkrade att besättningen behandlas väl.

Javad Zarif har haft en rad möten vid sidan av det officiella med utrikesminister Margot Wallström på UD i tisdags. Under tisdagskvällen var han gäst vid en informell middag med en trängre krets gäster, under Wallströms värdskap. På onsdagsmorgonen träffade han svenskar med lång och god kunskap om Iran och internationell rätt vid en frukost på Grand Hotel. Bland svenskarna fanns FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson, den förre generaldirektören för FN:s atomenergiorgan IAEA, Hans Blix, den tidigare Washington-ambassadören och chefen för FN-organet Unscom som nedmonterade Iraks massförstörelsevapen, Rolf Ekéus, och FN:s förre undergeneralsekreterare för rättsliga frågor, Hans Corell.

Demonstranter utanför Riksdagshuset där talman Andreas Norlén tog emot Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif på onsdagseftermiddagen. Bild: Jessica Gow/TT
Demonstranter utanför Riksdagshuset där talman Andreas Norlén tog emot Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif på onsdagseftermiddagen. Bild: Jessica Gow/TT

När Javad Zarif senare framträdde på Stockholms fredsforskningsinstitut SIPRi fanns frukostdeltagarna med bland de 60-tal inbjudna. Jan Eliasson, som är ordförande för SIPRI, påminde om att han träffat Zarif redan 1988 då Eliasson var medlare i kriget mellan Iran och Irak och då Zarif var en 28-årig kunnig diplomat som deltog i överläggningarna.

Barnen födda i USA

Javad Zarif är akademiskt skolad på amerikanska universitet i internationell rätt, juridik, diplomati och internationella relationer och har en doktorsgrad från universitetet i Denver. Han har också varit FN-ambassadör och ambassadör i Washington.

Med den bakgrunden, närmare 25 år i USA och med sina båda barn födda där, var det därför inte oväntat att han elegant akademiskt och på perfekt engelska höll ett anförande där han poängterade vikten av gemensam säkerhet och det väsentliga med att följa internationell lag.

– Internationell lag innebär att vi alla vet hur vi skall uppföra oss och känner till vad vi har att vänta oss, summerade han.

Han talade vidare om att internationella överenskommelser ingås med öppna ögon och inte styrs av naivitet och att avtalet mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (USA, Kina, Ryssland, Frankrike och Storbritannien) plus Tyskland förhandlades fram under många år och därefter godkändes i rådet. Han deltog själv i detaljerade överläggningar och FN:s atomenergiorgan IAEA har inspekterat efterlevnaden. Avtalet godkändes 2015 och bröts ensidigt av USA 2018.

– När Donald Trump är oförutsägbar kan inte vi andra fortsätta att vara förutsägbara, framhöll han och sade att han tror att Trump kommer att väljas om och att världen måste förbereda sig på det.

Övervakning av Hormuzsundet

Han varnade också för den av USA föreslagna internationella övervakningen av Hormuzsundet som Trump hoppas att EU skall ansluta sig till.

– Man kan inte köpa sig säkerhet utifrån, sade han.

Javad Zarif talade inte om Irans inblandning i krigen i Syrien och Jemen utan istället om vikten av att utländska makter inte lägger sig i konflikter i regionen.

Han duckade inte frågorna om bristen på mänskliga rättigheter i Iran, kvinnors ställning och förbud mot homosexualitet men förvandlade kritiken till en demokratisk fråga där han hävdade att det iranska folket i val godkänt den politiska inriktningen.

– Iranska politiker skulle aldrig bli valda i Sverige och svenska inte i Iran, summerade han.

Jämför med Saudiarabien

Javad Zarif är en effektiv talesperson internationellt och kan det språk som han vet tilltalar åhörare i västliga demokratier. Han försöker också tysta kritik mot Iran genom att jämföra med USA:s och andra västländers nära ekonomiska och militära band till Saudiarabien. Avrättningar och förtryck leder inte till inställda affärer med Saudiarabien men Iran utsätts för sanktioner, sade han och ryckte aningen uppgivet på axlarna.

SIPRI:s ordförande Jan Eliasson i samband med att Irans utrikesminister Javad Zarif föreläste. Bild: Janerik Henriksson/TT
SIPRI:s ordförande Jan Eliasson i samband med att Irans utrikesminister Javad Zarif föreläste. Bild: Janerik Henriksson/TT

Demonstranter samlades utanför SIPRI:s lokaler i Solna och flera greps och några skadades när polis ingrep för att skingra dem vid Javad Zarifs avfärd.

Kritikerna till Javad Zarifs besök påminner om att den iranske utrikesministern är hårt ansatt i Iran av både den religiösa ledningen i landet och av konservativa krafter. Frågan är därför hur mycket Javad Zarifs ord egentligen betyder när Iran planlägger för framtiden.

Zarif kom till Sverige efter ett besök i Finland och fortsatte på onsdagseftermiddagen till Norge.