Gui Congyou, Kinas Sverigeambassadör
Gui Congyou, Kinas Sverigeambassadör Bild: Anders Ylander

Internationella reaktioner efter GP:s artiklar om kinesiska handelshotet

GP:s artiklar om det kinesiska handelshotet har uppmärksammats i både Sverige, Europa och Asien och reaktionerna har varit starka. "Farlig eskalering", "förfärlig gaphals" och "hot mot vår demokrati", är några av kommentarerna från politiker, debattörer, internationella journalister och experter.

ANNONS
|

GP kunde i veckan berätta att Kina, enligt landets ambassadör Gui Congyou, kommer att begränsa utbytet inom handel och ekonomi med Sverige, en väsentlig upptrappning av den pågående konflikten med Sverige. Nyheten ledde till reaktioner från både EU-kommissionen och politiker som exempelvis Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Den uppmärksammades också i alla rikstäckande medier och ett stort antal lokaltidningar.

"Gui Congyou bör inte hota Sverige. Regeringen bör inte vika sig. Det enda hoten resulterar i är försämrade relationer och ökad oro över att kinesiska företag köper svenska. Och om Kina inte vill handla med Sverige finns en rad andra asiatiska länder som Sverige i dess ställe kan utöka sin handel med. Sveriges regering bör hålla linjen benhårt", skrev Dagens Industris ledarredaktion.

ANNONS

"Det bör inte råda några tvivel om hur allvarliga konsekvenserna av en konflikt kan bli", skrev Kalmartidningen Barometerns ledarskribent.

"En första åtgärd borde vara att utvisa den kinesiske ambassadören vilket borde följas upp med en klar deklaration att vi inte kommer att ge efter för hot mot svensk yttrandefrihet och demokrati", skrev författaren Lars Ellström i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Aftonbladets Anders Lindberg politiske chefredaktör skrev på Twitter:

"En rejäl upptrappning från Kina. Tycker regeringen ska ta upp detta i EU-kretsen. Det kräver ett gemensamt svar."

Den före detta EU-parlamentarikern och moderattoppen Gunnar Hökmark skrev i sin tur på sin egen hemsida:

"Det är en krigföring som pågår nu. Det faktum att den förs i den gråa zonen, där inget är klart och tydligt, gör det inte mindre viktigt att vi lär oss hantera och agera mot de hot som uppträder", och fortsatte:

"De är ett hot mot vår demokrati, syftar till att vara det, det är attacker mot vår suveränitet och vi måste lära oss att försvara oss även mot dessa. Vi bör ta dem på allvar".

Internationell uppmärksamhet

Men nyheten har även uppmärksammats av medier i andra delar av världen.

ANNONS

"En gång var de lågprofilerade diplomatiska spelare, nu går Kinas ambassadörer på offensiven", skrev Hongkongbaserade South China Morning Post på fredagen.

"Bland de mest högljudda är Gui Congyou", fortsätter tidningen och refererar till GP:s artikel.

Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet intervjuas i South China Morning Posts artikel och säger att hoten skiljer sig från de som tidigare kommit på kulturområdet.

– Det är definitivt en eskalering, säger han till tidningen.

Edward Lucas, författare och redaktör med en stående kolumn i brittiska The Times, kallar den kinesiska ambassadören för en "förfärlig gaphals" och GP för en "beundransvärd" lokal tidning.

Norska affärssajten E24.no skriver att "det kan gå mot en ny isfront från Kina mot ett nordisk land". Även medier som exempelvis kinesiskspråkiga Radio Free Asia, den kinesiskspråkiga nyhetssajten Boxun och tjeckiska Echo24 har uppmärksammat frågan.

ANNONS