Inte en enda anmälan om sexköp av barn i Göteborg

Antalet polisanmälningar om sexköp av barn ökade under förra året. Men inte i region Väst. I Göteborg och flera av kranskommunerna gjordes inte en enda anmälan.
– Det är fruktansvärt. Det här är ett brott som bara kommer till samhällets kännedom när polisen söker upp det, säger Josephine Appelqvist från organisationen Talita.

ANNONS
|

Förra året gjordes totat 224 anmälningar om köp av sexuell handling av barn under 18 år – vilket är det högsta antalet anmälningar sedan 2010. Men ökningen har främst skett i polisregion Nord, Bergslagen och Stockholm, rapporterar Ekot.

I region Väst har antalet legat på en stabil låg nivå de senaste åren, cirka 15 stycken. Och i Göteborg gjordes under förra året inte en enda anmälan.

Enligt Kajsa Wahlberg, som arbetar med människohandelsfrågor vid polisens nationella operativa avdelning (NOA), har de så kallade sugardating-sidorna en roll i ökningen av anmälningar i flera regioner.

– Jag tror att det hänger ihop med de här insatserna som NOA gör tillsammans med regionerna, där man också riktar in sig på datingsidor där man vet att vuxna män söker kontakt med både unga flickor och pojkar för att köpa sexuella handlingar av dem, säger hon till Ekot.

ANNONS

Via sugerdatingsidor får äldre personer (sugardaddy eller sugarmama) kontakt med en yngre person (sugarbaby eller boytoy) där de sedan kan ingå ett avtal om ersättning för relationen. Ett arrangemang som i många fall är det samma som prostitution.

Ökat informationsflöde

Enligt Sara Svensson, ställföreträdande gruppchef för människohandelsgruppen i region Väst, pågår det uppsökande arbete på sugardatingsidor även här men gruppen som jobbar mot människohandel är liten och måste prioritera.

– I Stockholm har man till exempel en hel människohandelssektion som jobbar mot det här. Det har vi inte i Väst. Här är vi bara en liten grupp som ska täcka in hela människohandelsområdet och inte bara köp av sexuell tjänst. Dessutom jobbar vi framför allt för att hjälpa den minderårige som säjer sex. Så ibland agerar vi utan att det finns något köp av sexuell tjänst att rapportera, säger hon.

Men även om anmälningarna inte ökat i region Väst har människohandelsgruppen märkt ett ökat informationsflöde.

– Informationen tyder på att det är ett stort problem i dag. Sen är frågan om det faktiskt ökat eller att det är allmänheten som fått upp ögonen för det och kontaktar polisen i högre grad, säger Sara Svensson.

”Maler ner unga människors känsla av värde”

Enligt Josephine Appelqvist, grundare av organisationen Talita som arbetar för att hjälpa kvinnor i prostitution och människohandel, är statistiken för region Väst ett underbetyg till polisen.

ANNONS

– Jag ser det bara som en konsekvens av att polisen inte jobbar med det. Det handlar inte om att färre gör det, säger hon.

Organisationen har funnits i 20 år och har precis som polisen märkt ett ökat tryck från föräldrar, kuratorer, psykiatrin och de unga själva de senaste åren.

– Det kan bero på att vi har blivit mer synliga och fler känner till oss, men jag tror också att det beror på att fler dragits in i prostitution.

Hon berättar att de flesta som säljer sex börjar som minderåriga och sedan blir kvar.

– Det är otroligt negativt. Det maler ner unga människors känsla av värde totalt och det går ofta fort utför. Många tar till alkohol och droger och mår psykiskt väldigt dåligt. Det är därför det är så viktigt att hitta dem i tid och sätta in hjälp.

Vad önskar ni att polisen gjorde?

– Vi önskar att de har en grupp som är riktad mot att jobba mot barn och en mot vuxna som hamnat i prostitution i varje region.

ANNONS