Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Britt-Marie Mattsson: Inte bara Kapitoliums säkerhet som oroar Nancy Pelosi

”Fienden finns här inne.” Nancy Pelosi kritiserar Trumplojala republikaner. Samtidigt vill Washingtons polischef ha permanent avspärrning kring Kapitolium. Politiker protesterar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Tio republikaner i representanthuset röstade tillsammans med demokraterna för att ställa Donald Trump inför riksrätt. De tio är nu utsatta för en kampanj från republikaner både i och utanför kongressen.

Minoritetsledaren i representanthuset Kevin McCarthy kritiserade först Donald Trumps tal i samband med stormningen av Kapitolium, röstade sedan mot riksrätt och har nu besökt Trump på hans egendom Mar-a-Lago för att försäkra att han står bakom expresidenten. Trump säger i ett skrivet uttalande att han är beredd att hjälpa republikanska kandidater att vinna i mellanårsvalet 2022.

Kevin McCarthy tillhör uppenbarligen de republikaner som fruktar för sina återval, mandatperioden i representanthuset är två år. Rädslan för att Trump och hans sympatisörer skall underminera deras möjligheter är stor. Trumps son Donald jr har redan per telefon varit med vid demonstrationer mot Liz Cheney som är nummer tre i den republikanska hierarkin i representanthuset och som röstade för riksrätten.

”Fienden finns här inne”

Exakt vem eller vilka som den demokratiska talmannen i representanthuset Nancy Pelosi syftade på med sitt uttalande om att ”fienden finns här inne” är oklart men Kevin McCarthy kan troligen räknas in tillsammans med många andra i den majoritet av republikaner som i representanthuset motsätter sig riksrätten.

Demokraterna är upprörda över att så få republikanska medlemmar av kongressen (tio i representanthuset och fem senaten) ställer upp när Donald Trump ställs till ansvar för att, enligt åtalet, ha uppviglat till stormningen av Kapitolium.

Men det handlar också om det demokratiska motståndet mot den nyvalda kongressledamoten Marjorie Taylor Greene som vann en jordskredsseger med 75 procent i sitt valdistrikt i Georgia.

Att republikanerna har placerat henne i ett utskott med ansvar för skolfrågor har väckt heta känslor.

LÄS MER: Här är Trumps tal som startade upploppet

Slagord på munskyddet

Taylor Greene kom till representanthuset iförd munskydd med texten ”Stop the Steal” och ”Trump won”, slagord som mobben som stormade Kapitolium skrek och även hade på banderoller vid mötet utanför Vita huset.

Hon hyllar konspirationsrörelsen QAnon och har hävdat att välkända skolmassakrer som Sandy Hook och Parkland inte skett på det sätt som dokumenterats. Hon har även filmats när hon förföljer ungdomar som upplevt skjutningen i Parkland. Ungdomarna var på väg att möta politiker i Kapitolium för att kräva vapenkontroll och säkerhet på skolorna.

Demokraterna uppfattar av bland annat dessa skäl henne som olämplig att hantera skolfrågor.

För republikanerna är det en känslig situation. Marjorie Taylor Greene sticker ut även bland de mer konservativa. Men hon är, liksom alla andra, folkvald och kan inte enkelt avsättas. Hon har hyllats av Donald Trump som en ”stigande stjärna” inom republikanerna och inbjudits vid ett flertal tillfällen till Vita huset.

Det hör dock till saken att hon inte endast fört konspirationsteorier vidare om politiker som skulle finnas i pedofilringar utan även gjort antisemitiska utspel om att ”judiska rymdlasers” som styrs av familjen Rotschild förorsakat skogsbränderna i Kalifornien. Hon har gillat uttalanden om att bland andra Nancy Pelosi och Barack Obama borde skjutas.

Nu raderar Taylor Greene intensivt det hon skrivit på sociala medier men mycket är sparat och offentliggjort sedan tidigare.

LÄS MER: Staten i staten – de politiska konspirationsteoriernas moder

Vill ha kvar avspärrningar

Riksrättsprocessen är igång med procedurfrågor och kommer att inledas den 8 -9 februari i senaten. I kongressen behandlas även president Joe Bidens budgetanslag för coronabekämpning och förslaget splittrar.

Polischefen i Washington vill att avspärrningarna kring Kapitolium inte bara skall vara kvar under riksrätten utan permanentas med hänvisning till en allvarligt hotbild. Men både republikanska och demokratiska politiker motsätter sig det. Att befästa Kapitolium strider mot den öppenhet som skall signaleras från kongressen, anser de.

Nancy Pelois ord om att ”fienden finns är inne” visar att demokraterna inte bara ser säkerheten runt Kapitolium som ett allvarligt problem.

LÄS MER: FBI har identifierat 400 som misstänkta för attacken i USA