Hans Rausing blev 93 år. Enligt familjen avled han natten mot fredagen i sitt hem i England.
Hans Rausing blev 93 år. Enligt familjen avled han natten mot fredagen i sitt hem i England. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Industrimannen Hans Rausing är död

Industrimannen Hans Rausing är död, rapporterar Sydsvenskan. Han var son till Tetra Paks grundare Ruben Rausing.

ANNONS
|

Industrimannen och miljardären Hans Rausing är död, rapporterar Sydsvenskan. Hans Rausing var bland annat vd, styrelseordförande och ägare till Tetra Pak och Tetra Laval.

Enligt familjen avled han natten mot fredagen i sitt hem i Wadhurst i England. Han blev 93 år.

Hans Rausing var från 1950 vd och senare styrelseordförande i familjeföretaget Tetra Pak. Företaget grundades av föräldrarna Ruben Rausing och Elisabeth Varenius.

När pappan Ruben dog 1983 tog Hans Rausing och hans bror Gad över företaget Tetra Laval.

Framgång i förpackningsbranschen

1995 sålde Hans Rausing sin del av företaget, som då döpts om till Tetra Laval efter köpet av Alfa Laval två år tidigare, till sin bror.

ANNONS

Efter försäljningen fortsatte Hans Rausing investera i förpackningsbranschen genom innovationsbolaget Ecolean. Bolaget är helägt av familjen Hans Rausing med barn.

Ecolean är verksamhet i ett 30-tal länder, har passerat en miljard kronor i omsättning och väntas i år leverera omkring 3,5 miljarder förpackningar, anger Sydsvenskan.

"Bestämd"

– Hans var en stor man i alla bemärkelser, som familjefar, som entreprenör och som ledare, säger Arne Karlsson, styrelseordförande i förpackningsföretaget Ecolean som ägs av familjen Rausing.

Enligt Karlsson hade Rausing förmågan att kombinera rollen som entreprenör och ledare.

– Han var en oerhört kunnig person. Hans var bestämd, men samtidigt en väldigt vänlig ledare. Han hade en naturlig auktoritet, säger Arne Karlsson till TT.

Affärstidningen Forbes listar Hans Rausing och hans familj på plats 112 bland de rikaste i världen, med en förmögenhet på över 100 miljarder kronor.

"Hans Rausing hade en oerhörd drivkraft och in i det sista ett engagemang för företagande och entreprenörskap både i Sverige och globalt. Det är vi stolta över, men främst kommer vi naturligtvis alltid ha med oss varma minnen av honom som kärleksfull far", säger hans tre barn i ett pressmeddelande.

Hans Rausing blev 93 år.

Fakta om familjen Rausing

Familjen Rausing är en av världens rikaste familjer med en förmögenhet på över 100 miljarder kronor. Framgångarna grundar sig i företaget Tetra Pak som på 1950-talet lanserade en revolutionerande kartongförpackning för flytande produkter som exempelvis mjölk.

1930 bildade Ruben Rausing förpackningsföretaget Åkerlund & Rausing i Lund. Erik Åkerlund löstes ut av Rausing efter några år och företaget blev ett av de ledande internationella företagen inom förpackningar. Laboratorieassistenten på Åkerlund & Rausing, Erik Wallenberg, gjorde den grundläggande uppfinningen av tetraedern som förpackningsform. Harry Järund fullföljde utvecklingsarbetet och 1946 kunde den färdiga lösningen presenteras.

Utvecklingen av plastade kartongförpackningar blev grunden för AB Tetra Pak, grundat 1950. På 1960-talet blev den tegelstensformade förpackningen "Tetra Brick" världens mest sålda förpackning för drycker.

1993 grundades Tetra Laval-koncernen, efter att Tetra Pak förvärvat Alfa Laval. Alfa Laval lämnade koncernen 2002. I Tetra Laval ingår Tetra Pak (process- och förpackningslösningar för livsmedel), DeLaval (system för mjölkproduktion) och Sidel (förpackningssystem för drycker).

Efter Ruben Rausings död 1983 togs ägandet över av sönerna Hans och Gad. Hans Rausing löstes ut 1995. Gad Rausing avled år 2000, och koncernen kontrolleras nu av dennes barn Kirsten, Finn och Jörn Rausing.

Källor: NE, Centrum för näringslivshistoria, Bloomberg

ANNONS