Ina Lundström och Kristian Wedel har sökt Göteborgs medelpunkt

Ina Lundström och Kristian Wedel är nog så mycket Göteborg som det går att bli. Men till och med de hade svårt att peka ut vad som faktiskt är Göteborgs medelpunkt. Så de startade en resa, för att finna den mest göteborgska platsen – och nu har de nått målet.

ANNONS
|

Idén kom från romanen ”Resan till jordens medelpunkt” av Jules Verne som senare filmatiserats. Huvudkaraktären Trevor får en bok med en karta, som leder honom till hans försvunne brors sista resa. Han hamnar på Island och när åskan slår till så skyddar han sig i en grotta men råkar falla ned i ett hål – och hamnar i jordens medelpunkt.

– Det är en kônstig och tetig bok. Det finns roligare böcker av honom, säger Kristian Wedel, i podden Brôta på där han tillsammans med Ina Lundström tar lyssnarna med på resan till just Göteborgs medelpunkt.

– Det är ingen rekommendation från Kristian Wedel. Det hör jag det! säger Ina Lundström.

ANNONS

Men trots Wedels mindre smickrande recension så fanns det en idé i boken som inspirerade dem att, i den fjärde säsongen av Brôta på, söka efter Göteborgs medelpunkt.

Podden beskrivs av programledarna själva som en väldigt göteborgsk historiepodd och har 4,5 stjärnor av 5 i betyg på Apple podcasts och 4,6 på Spotify. I tidigare säsonger har duon exempelvis fördjupat sig i göteborgska slagsmål och folkkära banditer genom tiderna och rett ut varför stadsdelarna heter som de gör.

Lyssna på hela säsongen av Brôta på

Här kan du lyssna på Brôta på:

Spotify

Apple Podcaster

Google Podcast

Göteborgs-Posten

Årets säsong handlar, som tidigare nämnts, om Göteborgs medelpunkt. Att jämföra med andra städer: När Kristian Wedel och Ina Lundström strosar längs med Strøget i Köpenhamn, rör sig över Sergels Torg i Stockholm eller står vid Astronomiska uret i Prag är det för dem solklart att de befinner sig mitt i städernas medelpunkt. Vad Göteborgs motsvarighet är hade de inte lika enkelt att finna

Målet var alltså att hitta den plats som mest symboliserade Göteborg.

– Det är inte riktigt så enkelt att vi sitter här och pratar och sen landar på Götaplatsen, säger Kristian Wedel i säsongens första avsnitt av Brôta på.

– Nej, så kan det gärna inte vara, säger Ina Lundström.

Får inte vara tillrättalagt

Under resans gång lyckas de identifiera flera faktorer som Göteborgs medelpunkt kräver. Bland annat nämns: Närheten till vatten, liv och rörelse, göteborgare och något som inte är tillrättalagt.

ANNONS

– Det skulle vara vardagsbetonat. Vi avskrev Liseberg och ”här ska vi ha kul”-ställen, säger Ina Lundström i podden.

Och när väl alla dessa faktorer räknades samman så fanns det bara en plats som verkligen passade in. Kristian Wedel och Ina Lundström har nu utsett Göteborgs fiskauktion till Göteborgs medelpunkt.

– Det här är verkligen vardag och en plats som uppfyller alla våra kriterier, säger Lundström.

En ny säsong har släppts av Brôta på, där Ina och Kristian ger sig ut på en resa för att finna Göteborgs medelpunkt.
En ny säsong har släppts av Brôta på, där Ina och Kristian ger sig ut på en resa för att finna Göteborgs medelpunkt. Bild: Frida Winter

Och självklart var de ju tvungna att besöka medelpunkten. En tidig torsdagsmorgon tog de sig till fiskauktionen för att känna på den mest göteborgska av stämningar. Det var en kylig morgon och Ina hade tagit med sig en kopp kaffe, för att värma sig i den kalla auktionssalen. Men det visade sig att man inte fick göra.

– Jag gjorde fel direkt, säger Ina Lundström.

Ina Lundström programleder podden tillsammans med GP:s Kristian Wedel.
Ina Lundström programleder podden tillsammans med GP:s Kristian Wedel. Bild: Frida Winter

– Ja, du klev rakt in i den här auktionslokalen och blev avvisad efter tre och en halv sekund. Det är nästan ett nytt rekord, säger Kristian Wedel.

Men händelsen symboliserade också hela Ina och Kristians upplevelse, den morgonen. På fiskauktionen ska det gå rätt till och det ska gå fort. För utomstående är det näst intill omöjligt att förstå sig på vem som budar på vad. Det krävs bara en subtil nickning eller en vick på ögonbrynet och de nykokta räkorna är utauktionerade.

ANNONS

Men framförallt symboliserar den här torsdagsmorgonen Göteborg – när fiskebilarna lämnar auktionen för att kör ut till affärerna runt om i staden – för att kunna erbjuda Göteborgarna lite lyxig mat att unna sig till helgen.

LÄS MER:Rekordmycket räkor på Göteborgs fiskauktion – nu höjs kvoten för räkfisket

ANNONS