Hon tvingades ta tuffa beslut

Socionomen Sonica Öberg tyckte inte om att säga nej till sjuka äldre som ville flytta till boende. Det strikta regelverket kunde få henne att känna sig osäker på sina beslut. – Ibland tänkte jag att den här personen klarar sig kanske inte med bara hemtjänst.

ANNONS
|

Sonica Öberg sitter på ett fik i centrala Göteborg ochberättar om hur det var när hon arbetade som biståndsbedömare för äldre i Göteborg för drygt ett år sedan. Hon oroade sig mest för dem som riskerade att ramla, säger hon och tar en sipp från sin kopp te.

– Ibland tänkte jag att den här personen klarar sig kanske inte med bara hemtjänst. Men eftersom jag inte var helt säker så gick det inte att bevilja personen boende.

Orderna uppifrån var tydliga. Ingen fick flytta till boende innan det var helt säkert att den inte klarade sig själv. Så när en äldre ville flytta, blevdet oftast bara mer hemtjänst istället. Även om personen var sjuk och ensam.

ANNONS

Socialtjänstlagen är för snål när det kommer till vem som har rätt till boende, menar Sonica Öberg. Det kan göra att äldre ibland nekas trots att de egentligen har skäl. GP har granskat 19 fall där otrygga och ensamma äldre felaktigt nekats boende.

– Jag har inte koll på de här fallen som GP har tagit upp, men jag kan säga att det kan bli fel när lagen är så strikt.

Ingen får flytta innan det är säkert att deinte klarade sig själva, säger hon.Det är inte alltid det förhållningssättet passar verkligheten. Äldres hälsa kan förändras mycket snabbt.

– Det blir väldigt dumt om man ska balansera på yttersta gränsen för vad en äldre klarar av hela tiden. Det kan bli fel när det inte finns några marginaler.

Hon förklarar att hon inte är ute efter att skylla ifrån sig. Men hon vill att folk ska veta att biståndshandläggarna har i uppgift att är följa lagen.

– Det är så fyrkantigt i Socialtjänsten. Man är väldigt mån om att följa föreskrifterna till punkt och pricka och tolka lagen så bokstavligt som möjligt. Annars får inte alla samma rättigheter och då begår man tjänstefel. Vi är inte utbildade till att tolka lagen, som jurister är. Vi är utbildade till att följa den.

ANNONS

Det här är ett problem som måste lösas på politisk nivå, menar hon. Hon tycker att det ska byggas fler äldreboenden så att fler som vill kan få bo ihop. Det hade varit bättre för både personal och boende om de äldre var i olika skick när de kom in.

– Om också lite piggare äldre kunde flytta till boende, hade de kunnat ta hand om de med lite mer omsorgsbehov. Som det är nu blir det väldigt tungt för personalen när alla som bor där behöver mycket omvårdnad.

Läs mer:GP granskar: Göteborg gör fel när de tvingar otrygga äldre bo kvar hemma

ANNONS