Qamar Gul, 16, till höger och hennes bror Habibullah, 12 fotas i guvernörens kontor i Ghorprovinsen i Afghanistan. De hyllas som hjältar efter att ha avstyrt en talibanattack mot deras hem då deras båda föräldrar dödades.
Qamar Gul, 16, till höger och hennes bror Habibullah, 12 fotas i guvernörens kontor i Ghorprovinsen i Afghanistan. De hyllas som hjältar efter att ha avstyrt en talibanattack mot deras hem då deras båda föräldrar dödades. Bild: AP Photo

Hon sköt talibanerna som dödade hennes föräldrar – hyllas som hjälte i Afghanistan

Talibaner attackerade hennes hem och dödade hennes föräldrar. Då svarade 16-åriga Qamar Gul med att döda flera talibaner med sin fars automatvapen. Nu hyllas hon i hemlandet Afghanistan, skriver New York Times.

ANNONS
|

Det var den 17 juli sent på natten som runt 40 talibaner stormade byn Geriveh i Ghorprovinsen där Qamar Gul bodde med sina föräldrar och yngre bror. Enligt uppgifter till New York Times ska flera talibaner ha tagit sig in i deras hem, skjutit hennes far med sex skott och hennes mor med tre.

– Klockan var runt ett på natten när talibanerna knackade på vår dörr. Mamma vägrade öppna dörren. De bröt sig in, släpade ut mina föräldrar och dödade båda, säger Qamar Gul till CBS News.

LÄS MER:Analys: Talibaner på offensiv i ändlöst krig

Hon hämtade då sin pappas automatvapen som han tidigare visat hur hon skulle använda och sköt två av talibanerna till döds och skadade ytterligare en. Bybor och regeringstrogna milismän anslöt därefter och efter en timmes strid tog talibanerna till flykten.

ANNONS

– Jag är stolt över att jag dödade mina föräldrars mördare. Jag dödade dem för att de dödade mina föräldrar. Och för att jag visste att de skulle ge sig på mig och min lillebror, säger Qamar Gul till AFP och fortsätter:

– När jag hade dödat de två talibanerna gick jag fram till mina föräldrar, men de andades inte längre. Jag är så ledsen för att jag inte kunde tala med dem en sista gång, säger hon.

LÄS MER:Afghanistan: Nya bombdåd — men hopp om fred

Inbjudna till presidentpalatset i Kabul

Två dagar senare berättade Ghorprovinsens guvernör om hur Qamar Gul och hennes 12-årige bror Habibullah försvarade byn mot talibanernas attack.

Sedan dess har historien spridits i sociala medier, och hon har jämförts med de kurdiska kvinnorna från Kobane, Syrien som kämpade mot Islamska staten, enligt New York Times.

Afghanistans president Ashraf Ghani har nu bjudit in syskonen till palatset i huvudstaden Kabul. Till CBS News har Qamar Gul meddelat att hon ser fram emot att träffa presidenten.

– Mitt liv och min familjs liv är i fara. Jag vill att regeringen ska försvara folket och oss så vi kan leva i fred, säger hon.

Även landets försvarsminister Munera Yousufzada har på twitter hyllat Qamar Gul för gärningen.

ANNONS

”Qamar Guls modiga handling är ett klart budskap från alla afghanska kvinnor till terrorister. Talibanerna ska veta att kvinnor under de senaste två decennierna inte är tysta och tålmodiga, de vill ha inget mindre än sina rättigheter.”

LÄS MER:Krävande uppdrag: Fred i Mali

Familjefejd påstås ligga bakom attacken

Uppgifterna om bakgrunden till varför talibanerna attackerade Qamar Guls hem varierar. Enligt New York Times ska Qamar Gul ha varit bortgift till en av talibanerna som innan han anslöt sig till talibanrörelsen stod hennes pappa nära.

För att återta Qamar Gul från familjen ska mannen ha attackerat dem tillsammans med talibanerna, enligt New York Times.

Sedan 2001 då en USA-ledd koalition invaderade Afghanistan och störtade talibanregimen har landet härjats av ett inbördeskrig mellan centralregeringens styrkor och talibanerna.

LÄS MER:Svensk specialstyrka sätts in mot terroristgrupper i Mali

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS