Hjälp med handling?

I ett mejl uppmanades jag att gå till handling, och det handlade om betydelsen av ordet handling. En läsare irriterade sig på en ny användning av ordet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Om man googlar frasen ”hjälp med handling”, får man massor av träffar. Det är personer och organisationer som erbjuder hjälp med att handla. Av förklarliga skäl har frasen varit väldigt vanlig sedan mars i år. Men helt nytt är inte bruket. Ett ord som storhandling har varit i svang i 15–20 år. Även sammansättningen handlingslista ’inköpslista’ förekommer.

Det nya är att substantivet handling används för att gå och handla. Frågan är om man kan säga handling om denna enkla vardagssyssla.

Dagens ordböcker anger tre betydelser för handling. Det kan betyda ’agerande’, till exempel en brottslig handling. Det kan betyda ’intrig’, som i handlingen i boken. Och det kan betyda ’dokument’, som i alla handlingar i ärendet. De här tre betydelserna finns i Svensk ordbok, enkelt tillgänglig på svenska.se.

ANNONS

Av språkbruket att döma har vi nu fått en fjärde betydelse: ’göra inköp’. Den har ännu inte hittat fram till ordboken, men det kommer den sannolikt snart att göra.

Även verbet handla har flera olika betydelser, fyra enligt ordboken: ’agera’, ’bedriva handel’, ’göra inköp’ och till sist ’ha som ämne’. Den första och sista betydelsen har handling som motsvarande substantiv. Den andra betydelsen kan kopplas till substantivet handel.

Det knepiga är att vardagssysslan att göra inköp inte har ett substantiv kopplat till sig. Så vad säger man? Jo, det vanliga är att man använder verbet i infinitiv: hjälp med att handla betyder samma sak som det nya hjälp med handling.

Frågan är om det är något konstigt eller felaktigt med den här nya användningen av ordet handling.

Ny är den, och nya användningar kan irritera känsliga öron. Men konstigt är det inte. Vi har redan tre etablerade betydelser till substantivet handling och fyra till verbet handla. Båda orden har rötter i fornspråket, och de är ytterst relaterade till hand. På tusen år och mer hinner det hända en del med ordens användning. En enkel tumregel: ju äldre ord, desto fler betydelser.

ANNONS

Det är inget konstigt eller språkligt felaktigt med handling i betydelsen ’göra inköp’. Om nu den användningen av ordet etableras och blir vanlig, betyder inte det att alla måste säga så. En del kommer inte att vänja sig på länge, men det innebär inte att man behöver irritera sig på andra som skriver handlingslistor och ägnar sig åt storhandling.

Så, hjälp gärna till med handlingen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS