”Efter en julafton av spänd väntan och förhandlingar in i det sista, kom beskedet vid 16-tiden”, skriver GP:s Jan Höglund.
”Efter en julafton av spänd väntan och förhandlingar in i det sista, kom beskedet vid 16-tiden”, skriver GP:s Jan Höglund. Bild: Paul Grover/GP

Historisk julklapp – men innehållet delvis oklart

Aldrig får en julklapp så stor betydelse för så många i Europa. Storbritanniens och EU:s ledare talar om seger och att brexit är historia. Men relationen blir sig inte lik och gammalt tvivel är kvar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

För fyra och ett halvt år sedan ställde sig en knapp majoritet av britterna bakom alternativet att lämna EU. Efter folkomröstningen följde en osannolik följetong av bråk, splittring, förhandlingar, omröstningar och ett nyval. Den nye premiärministern Boris Johnson kunde slutligen få stöd för ett utträdesavtal med EU och formellt lämna Europeiska unionen den 31 januari i år.

LÄS MER:Kalldusch för svenska företag – trots avtal

Under en övergångsperiod fram till den 31 december skulle den fortsatta relationen förhandlas fram. Men det har varit en hisnande berg- och dalbana i förhoppningar och känslor och Boris Johnson har hårdnackat vägrat att be EU och en förlängning. Han har velat ha avtal, men inte till priset av att Storbritannien inte tar tillbaka sitt självbestämmande och kontrollen över gränser, lagar och skatter.

ANNONS

Boris Johnson gav besked på twitter

Så sent som på onsdagen i julveckan såg det mörkt ut. Allt talade för att parterna stod utan uppgörelse. Det skulle stå britterna oerhört dyrt till följd av att tullar, kvoter och tidsödande gränsbyråkrati som måste införas brådstörtat redan om en vecka och sannolikt leda till kaos. Som en påminnelse om vad som var att vänta kom nyhetsbilder på kilometerlånga köer av lastbilar vid färjeläget i Dover orsakade av ett hastigt genomfört resestopp för att förhindra brittisk smittspridning i Europa under ett alarmerande skede av pandemin.

LÄS MER:Brexit-avtal klart mellan Storbritannien och EU

Samtidigt är det ett faktum att EU och Storbritannien inom områden som handel, transporter och säkerhet är och förblir starkt beroende av varandra. Fiske i varandras vatten har en på det hela taget liten effekt på nationalinkomsterna, men är en symbolisk fråga som har varit särskilt svår att kompromissa om.

Men efter en julafton av spänd väntan och förhandlingar in i det sista kom beskedet vid 16-tiden. ”Avtalet är klart” meddelade Boris Johnson på Twitter.

Samarbete mot terrorism och brott

Vid en presskonferens i Bryssel sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om att EU och Storbritannien kommit överens om ett frihandelsavtal:

– Nu lägger vi brexit bakom oss och ser framåt.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier var trött men nöjd efter de avslutade maratonsamtalen:

ANNONS

– Klockan tickar inte längre.

Avtalet har byggs upp "steg för steg", berättade han och talade om en ny generation av frihandelsavtal. Men det handlar inte bara om handel:

– För våra medborgares säkerhet kommer EU och Storbritannien att fortsätta arbeta tillsammans mot terrorism och brott.

Johnson: Värt 600 miljarder om året

Ursula von der Leyen ansåg att avtalet är rättvist och balanserat:

– Det har varit en lång och krokig väg men vi har fått ett bra avtal. Vi kommer att fortsätta samarbete inom områden som klimat och säkerhetspolitik, och vi har säkrat fem och ett halvt år av full förutsägbarhet för våra fiskare.

Premiärminister Boris Johnson hävdade att britterna kommer att ha full politisk och ekonomisk självständighet från den första januari. Han beräknade att det första handelsavtalet utan tullar och importkvoter som någonsin uppnåtts med EU blir värt över 600 miljarder pund om året.

– Avtalet försvarar jobb, låter varor säljas utan tullar och importkvoter i EU, och kommer att låta våra företag göra mer affärer med våra europeiska vänner, sa han vid en presskonferens och tillade:

– Vi har tagit tillbaka kontrollen över vår framtid.

Som självständig kustnation kommer brittiska fiskare att få ta upp mer fisk ur brittiska vatten än tidigare, framhöll han.

ANNONS

Avtalet uppges vara 2 000 sidor

Boris Johnson såg även fördelar för EU:

– Vi kommer fortsätta att vara er allierade. Kulturellt, historiskt, känslomässigt och strategiskt hänger vi ihop med Europa.

Fri rörlighet upphör, heter det. Det ersätts med ett poängbaserat system för invandring. Men mycket är oklart om innehållet i överenskommelsen som uppges omfatta 2 000 sidor med bilagor. EU-ländernas representanter ska få närmare detaljer under juldagen innan tjänstemän och politiker på rekordtid måste fatta nödvändiga avgöranden.

Den inflytelserika gruppen av konservativa brittiska politiker som har drivit fram utträdet ska omsorgsfullt gå igenom texten tillsammans med jurister innan de är beredda att stödja det. Det tros inte påverka ett godkännande i parlamentet, där Boris Johnson har en klar styrkeposition. Inte heller brexitpartiets stridbare ledare Nigel Farage väntas försöka sätta sig på tvären. Men det finns fortfarande ett motstånd som kan ställa till problem för premiärministern särskilt som covid-19 har lamslagit samhället och ekonomin.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon uttalar sig kritiskt över julaftonavtalets konsekvenser och brexit över huvud taget. Hon ivrar för en ny folkomröstning om skotsk självständighet och har, enligt de senaste undersökningarna, stark medvind i opinionen. Ett växande regionalt missnöje kan om utvecklingen går emot Boris Johnson på sikt rita om kartan över det Storbritannien vi känner idag.

ANNONS

Löfven positiv till klart avtal

Förutom beslut i det brittiska parlamentet ska Europeiska rådet och EU-parlamentarikerna analysera avtalet och ge klartecken. En omröstning i EU-parlamentet kan ske först nästa månad.

Statsminister Stefan Löfven speglade på torsdagen i ett uttalande för TT vad många av EU:s stats- och regeringschefer säkerligen känner:

"Med ett avtal står vi betydligt bättre rustade, även om det naturligtvis ändå kommer att märkas att Storbritannien lämnar EU. Nu finns ramarna för ett framtida nära samarbete mellan Storbritannien och Sverige och EU."

ANNONS