Låstes in med kadaver – för att han är gay

ANNONS
|

– Vad håller du på med? Har du tappat förståndet? Om du kommer tillbaka, kommer vi ge dig en läxa. Du är så äcklig, jag kommer döda dig. Vad fan håller du på med? Om det har blivit ditt yrke, gå och gift dig med en man. Om du kommer tillbaka till Iran, kommer vi låta dem skjuta dig.

Den inspelade kvinnorösten på telefonen är hatisk. Hon talar persiska. Det är Hasans egen mamma, kvinnan som en gång födde honom. I bakgrunden skriker fler kvinnliga röster. Vissa svordomar är så grova att de inte ens går att översätta.

Hasan gråter. Längre bort i husvagnen sitter hans son och stirrar ner i golvet. Lillasystern bredvid sover. Familjen bor i en husvagn.

ANNONS

– Du har ingen familj längre. Vi har ingenting med det här att göra. Din jävla hallick! skriker kvinnorösten på telefonen.

"Vi har vässat en kniv"

Hasans hand darrar när han visar en bild han fått skickad till sin mobil. På bilden tittar en man rakt in i kameran med en allvarlig blick. En manlig släkting. Bifogat finns även ett textmeddelande.

– Du kommer att bli förstörd om du kommer hit. Vi har vässat en kniv. Antingen dödar du dig själv eller så tar vi hand om dig. Du har dragit skam över din familj, översätter Hasans vän Ardeshir Bibakabadi som sitter bredvid.

Ardeshir är ordförande i Homan, en ideell förening i Göteborg som hjälper HBTQ-personer med invandrarbakgrund. Homan hjälper bland annat personer i Hasans sits, där homosexualitet ses som något skamligt som kan skada en familjs heder.

UNIK DATABAS: 527unga offer för hedern i Sverige

I textmeddelandet till Hasan beskrivs Homan som en "äckelgrupp" som "drar skam över iranier". Anledningen är att släktingar till Hasan sett en bild på honom tillsammans med andra medlemmar i föreningen.

– Det är fruktansvärt. Men i Iran ses homosexuella inte som människor. De ses som sexuella varelser som förtjänar att dödas, säger Ardeshir Bibakabadi.

Vågade inte berätta sanningen

På sätet bredvid männen ligger ett gammalt beslut från Migrationsverket. Hasan och hans två barn ska utvisas. När familjen sökte uppehållstillstånd, åberopade Hasan att han konverterat till kristendom och därmed riskerade förföljelse. Men Migrationsverket bedömde att Hasan inte var trovärdig i skälen till att han konverterat.

ANNONS

Först nu har Hasan ansökt om verkställighetshinder och berättat hela sanningen om varför han sökte sig till Sverige.

– Varför berättade du inte tidigare? frågar vännen Ardeshir.

Hasan försöker svälja gråten. Hans son stirrar fortfarande ner i golvet.

– Jag hade aldrig tänkt prata om det. Hela mitt liv har kretsat kring hemligheter. Jag gjorde det för mina barn. Allt jag gjort är för dem. Jag vill inte att de råkar illa ut. Att de ska tvingas leva utan sin pappa, säger Hasan.

Höll kärleken hemlig

Hasan var 17 år när han träffade sin första kärlek. De möttes båda i hemstaden Shiraz i sydvästra delen av Iran. Den andre killen var några år äldre. Hasan minns fortfarande de varma sommarkvällarna. Turerna på motorcykeln. Pojkvännen som körde och Hasan tätt intill.

Men ödet ville inte att de två männen skulle leva tillsammans. Sex mellan två män, även kallat "livat", var då som nu belagt med dödsstraff i Iran. Att kyssa någon av samma kön bestraffades med piskrapp i enlighet med islamiska sharialagar.

Läs även:Bortgiftaoch sålda- 254 barn riskerade tvångsgifte

Likt många andra tvingades Hasan så småningom in i ett arrangerat giftermål med en kvinna. Men de två männen vägrade ge upp. Efter bröllopet fortsatte de att ses i smyg. De älskade varandra så mycket att de höll ihop i nästan 20 år.

ANNONS

– När jag berättade att jag var tvungen att lämna Iran blev han helt förstörd. Han ville så gärna att vi skulle fortsätta vara tillsammans. Men han kunde inte lämna sina barn, säger Hasan.

Han visar en bild han sparat på mannen i mobilen. Och berättar hur mycket mannen grät när Hasan berättade att han träffat en ny pojkvän i Sverige.

– Det här är inget ovanligt. Många män från Mellanöstern kommer till oss på Homan och berättar att de levt ett dubbelliv, vid sidan om sin familj och sina fruar. Det gjorde jag själv innan jag vågade komma ut. Men många tar med sig sin hemlighet i graven, säger Ardeshir Bibakabadi.

Flydde till Sverige

När Hasan flydde till Sverige år 2012, gjorde han det tillsammans med fru och barn. I Iran hade Hasan börjat umgås med kristna personer. Ett sällskap där han kände sig mer fri, även i sin läggning. Men när den iranska sedlighetspolisen knackade på i hans butik förstod Hasan att han inte längre kunde stanna.

Väl i Sverige skiljde sig Hasan och hans fru. Efter en konfliktfylld vårdnadstvist beviljades Hasan vårdanden om barnen. Men att åberopa att han behövde skydd på grund av sin läggning var otänkbart. Beslutet skulle innebära att hans fru kunde få reda på sanningen.

ANNONS

– Det är därför homosexuella asylsökande är så extremt utsatta. De riskerar inte bara att dödas i sina hemländer, utan de riskerar även att skadas av närstående när det blir känt. Det ses som oerhört skamfullt, säger Ardeshir Bibakabadi och fortsätter:

– Det var genom att träffa andra på Homan som Hasan blev stark. När han kom första gången var han inte alls så öppen som nu.

Hasan nickar.

– Det finns ingen återvändo för mig längre. Skickas jag och barnen till Iran kommer jag bli dödad, säger Hasan.

Via föreningen Homan i Göteborg fick Hasan styrka. Bild: Stefan Berg

Misshandlad och inlåst med dött djur

Den då tonårige Hasan växte upp i 90-talets Iran. Sin läggning fick han ständigt försöka hålla hemlig. Men den verkliga mardrömmen kom när Hasan hade hunnit bli myndig. Likt andra iranska män var Hasan tvungen att genomgå värnplikt. Han hamnade på en militäranläggning kopplad till Iranska revolutionsgardet, en särskild gren inom militären med starkt religiösa inslag.

Hasan hann bara tjänstgöra i militären ett par månader innan han blev påkommen. En person som kände till pojkvännen och försökte utpressa Hasan, gick och skvallrade hos en officer som kort därefter förde Hasan till ett militärt häkte.

– Militären sa att de var rädda att jag skulle ligga med andra män. De låste in mig i ett litet rum. De hade lagt en död katt i ventilationen för att det skulle stinka. Jag kunde knappt andas, det gick varken att sitta eller stå utan att gråta. Och under tiden förhörde de mig och slog mig. De krossade min näsa. Jag har fått operera den efteråt, säger Hasan.

ANNONS

Han drar ena fingret längs näsryggen och säger att det fortfarande gör ont om han har för tunga glasögon.

Läkare utförde "gaytester"

Med blåslaget ansikte och krossad näsa släpptes den unge Hasan ut från isoleringen. Därefter tvingades han städa kök och toaletter. En vecka senare skickades han till en militär sjukvårdsanläggning där han undersöktes av läkare och psykologer.

– De ställde massor av frågor. Hur känner du för andra killar? Hur har du sex? Vad för män gillar du? Hur sover du? Hur äter du? Vid ett tillfälle klädde de av mig. De tog på olika delar av kroppen för att testa var jag var som mest känslig för beröring, säger Hasan.

Syftet med testerna var att hitta bevis för att Hasan var homosexuell och därmed kunna döma ut honom om olämplig att utföra militärtjänst. Eftersom det saknades bevis för att han haft sex slapp han dödsstraff.

Hasan håller upp ett gammalt id-kort utfärdat av Iranska revolutionsgardet. På kortet, som till skillnad från andra id-kort har en klarröd färg, framgår det att han fått dispens från militärtjänstgöringen.

– Sista dagen sa läkaren: Du får inte ditt kort förrän du rört mig där nere. Och jag gjorde som han sa, säger Hasan.

Enligt sitt iranska ID-kort är Hasan olämplig för militären. Bild: Stefan Berg

ANNONS

På det röda kortet, som Hasan bland annat behövde för att kunna ansöka om pass, står det inte uttryckligen att han är homosexuell, utan skälet till dispensen anges i siffror. Artikel 32, paragraf 27. Enligt iranska statens hemsida står siffran för "sexuella och moraliska perversioner".

Uppgifter: Tusentals hbtq-personer döda

Officiellt har dock den iranska regimen i många år förnekat att homosexualitet överhuvudtaget existerar. Som Irans förre president Mahmoud Ahmadinejad sa i ett ökänt tal år 2007 under ett besök på ett amerikanskt universitet:

– I Iran har vi inte homosexuella som i ert land.

Samtidigt har flera människorättsorganisationer slagit larm om mängder av iranska män och kvinnor som stämplats och straffats av myndigheter på grund av sin läggning. År 2008 kom uppgifter till brittiska myndigheter att mellan 4 000 och 6 000 HBTQ-personer hade avrättats i Iran på grund av sin sexuella läggning sedan år 1979, enligt tidningen The Telegraph.

Avslöjades av en bild

Hasan lyckades hålla läggningen hemlig för sin släkt. Inför familjen sa han att han skadat huvudet och näsan i en olycka och att det var därför han fått dispens. Efteråt livnärde han sig som konstnär och öppnade en klädbutik.

Det var först i Sverige som han avslöjades. Enligt Hasan var det när en familjemedlem fick veta att det fanns bilder på honom tillsammans med andra i föreningen Homan, som släktingar åkte och kontrollerade saken med iranska myndigheter. Då kom även sanningen om hans militärtjänstgöring fram.

ANNONS

Höll läggningen hemligför sina barns skull. Bild: Stefan Berg

Efteråt ringde familjen upp. De skrek, hotade och sa att han dragit skam över familjen.

– Efter det sa jag till mig själv att nu får det vara slut. Jag bryr mig inte vad som händer längre. Jag gör vad som helst. Bara mina barn får stanna i Sverige. Om det är vad som krävs tänker jag berätta allt för svenska myndigheter, säger Hasan.

Barnen före allt

Han säger att han känner sig fri i Sverige. Delar av hans kristna församling hade visserligen svårt att acceptera hans läggning, men andra har stöttat honom. Via gaydejting-appen Growlr fick han kontakt med andra HBTQ-män.

I dag har han en pojkvän. Mannen bor i en annan del av Sverige, men Hasan har inte flyttat dit ännu. Även om barnen helst skulle vilja bo i ett riktigt hem, vill de inte lämna livet i Västsverige.

– Mina barn går före allt. Men det kommer väl med tiden. Tack och lov är Sverige ett öppet och tolerant land. Och nu är det viktigare med sommarlov och kompisarna, säger Hasan och lämnar husvagnen en stund.

I andra änden av husvagnen sitter fortfarande sonen helt tyst. Det är första gången han hört hela sin pappas historia.

ANNONS

– Han är den han är. Han kommer alltid vara min pappa. Och jag kommer alltid älska honom oavsett, säger pojken.

Fakta: Om HBTQ i Iran

  1. Homosexualitet i Iran är belagt med dödsstraff. Sex mellan två män är förenat med döden och att kyssa någon av samma kön bestraffas med mellan 31 och 74 piskrapp. Även kvinnor bestraffas.
  2. Homosexualitet är kriminaliserat i 75 länder, däribland större delen av Mellanöstern, delar av Afrika och övriga Asien. I åtminstone åtta länder bestraffas det med döden.
  3. Länderna med dödsstraff är Iran, Saudiarabien, Sudan och Yemen. Dödsstraff förekommer även i delar av Nigeria, Somalia samt IS-kontrollerade Irak och Syrien.
  4. Rent generellt är Iran, efter Kina, det land i världen som använder dödsstraff flitigast. Under 2016 avrättade landet minst 567 personer, inklusive minderåriga.

Källor: ILGA, Amnesty

ANNONS