Homan vill bryta isoleringen

ANNONS
|

Ardeshir Bibakabadi har kontakt med en ung kille från Syrien som nu bor i Göteborg. När föräldrarna fick veta att han träffat en pojkvän blev han utkastad av sin familj.

– Det var mitt i natten han visste inte var han skulle ta vägen. Föräldrarna vill inte veta av honom och säger att han inte är deras son längre eftersom han är gay. Han är stark, men han mår mycket dåligt i dag.

Föreningen Homan stöttar hbtq-personer som är utsatta för hedersförtryck. Föreningen ska vara en frizon för dem som tvingas leva dubbelliv och inte ser någon möjlighet att berätta om sin sexuella läggning för sin omgivning.

ANNONS

– Här kan vi bryta isolering och psykisk ohälsa så att människor kan gå vidare med sina liv, säger Ardeshir Bibakabadi.

"Tabu vara homsexuell"

I Homans lokaler i centrala Göteborg droppar folk in efter hand. Vi träffar en kille från Afghanistan, som bor i ett HVB-hem för ensamkommande.

– Där skulle jag aldrig ens kunna nämna ordet homosexuell. Så tabu är det. Det är värre än att vara knarkare, mördare, tjuv, säger han.

Ardeshir Bibakabadi kommer ursprungligen kommer från Iran och vet av egen erfarenhet vad hedersförtryck innebär. Bland en del familjer i Sverige lever kulturen kvar, säger han och det kan därför vara svårt att säga som det är till sina egna landsmän.

– Jag försöker få dem att ändå berätta. Det är en börda som släpper, även om man får mycket skit för det. Jag var själv rädd i början, men förr eller senare måste man börja leva sitt liv. Ju fler som står upp och berättar desto bättre.

– Det känns som att bära på en bomb i sitt innersta när man tvingas förneka sig själv och gömma den man egentligen är, säger Ardeshir Bibakabadi.

Svårare se pojkars utsatthet

Svårt våga berätta

Han förstår att det är svårt för ungdomar att förmedla till socialtjänsten att de är hbtq-personer.Men myndigheterna ska inte ta för givet att alla är hetero.

ANNONS

– De måste fråga för att få veta så att den unga kan få det stöd och skydd den behöver.

Hassan och Jazdan har båda växt upp under hedersförtyck i Iran. De berättar att de blivit hotade blivit till döden av sina familjer. Hassan har blivit klassad som oduglig av myndigheterna.

– Att ha en familjemedlem som är homosexuell ses som det värsta som kan drabba en familj, säger Jazdan.

Fakta: Homan Göteborg

  1. Arbetar för lika rättigheter och mänskliga rättigheter för hbtq-personer, att få möjlighet att älska och leva tillsammans med en person av samma kön och att bli accepterad för detta hos anhöriga, vänner och arbetskamrater.
  2. Arbetar mot hedersrelaterat våld och informerar om säkrare sex.
  3. Stöttar hbtq-personer som är utsatta för hedersförtryck

Källa: Homan.se

ANNONS