Sara Mohammad på riksorganisationen GAPF är en av dem som nu rasar mot domen.
Sara Mohammad på riksorganisationen GAPF är en av dem som nu rasar mot domen. Bild: Stefan Berg

Experterna rasar efter Alicia-domen: "Det vidrigaste jag läst i hela mitt liv"

Efter Stockholms tingsrätts beslut att ge vårdnaden av två barn som fötts inom ett arrangerat barnäktenskap till våldtäktsmannen, rasar nu flera experter.
– Det här beslutet är det vidrigaste jag läst i hela mitt liv, säger regeringens hedersexpert Juno Blom på länsstyrelsen Östergötland.

ANNONS
|

Hon menar att hela Alicias ärende är "en skam för svenska myndigheter".

– Hela min kropp skriker. Hela den här flickans liv har inte varit annat än svek från samhällets sida. En liten flicka har förts ut ur Sverige, gifts bort, våldtagits och blivit av med sina barn utan att myndigheter agerat. Och nu sätter man sista spiken i kistan genom att ta ifrån henne vårdnaden. Jag har nog aldrig sett ett ärende där så många fel begåtts, säger Juno Blom.

Läs också: Alicia, 12, giftes bort och blev mamma – nu får våldtäktsmannen vårdnaden

Hon menar att svenska myndigheter inte tar tillräcklig hänsyn till ärenden där barn förs utomlands för att utsättas för grova brott där. Hon köper inte heller mannens förklaring om att han inte kände till Alicias ålder när han gifte sig och hade sex med henne.

ANNONS

– Hur är det möjligt? De var kusiner, säger Juno Blom och fortsätter:

– Jag har jobbat med den här frågan i så många år, men det här ärendet är det absolut sjukaste jag hört om i hela mitt liv. Man behöver inte ha en högskoleutbildning i hedersrelaterat förtryck för att förstå att det här är fruktansvärt fel.

"Blir jätteupprörd"

Även Sara Mohammad på riksorganisationen GAPF - Glöm aldrig Pela och Fadime reagerar starkt på beslutet. Hon växte själv upp i Irak under strikt hederskultur och har i flera år arbetat mot förtrycket i Sverige.

– Jag blir jätteupprörd. Den här flickan har varit en handelsvara i flera olika händer. Det måste vara utgångspunkten även när man tar beslut i sådana här frågor, säger Sara Mohammad.

Hon menar att såväl socialtjänstlagen som föräldrabalken måste ses över.

– Man måste ha helt andra glasögon när man granskar hedersutsatta, annars kommer vi offra fler liv helt lagligt. Samhället måste våga ta ställning någon gång. Enligt mig är du inte en lämplig förälder om du har gift dig och haft sex med ett barn, säger Sara Mohammad.

Hon säger att hon ser Alicias och liknande fall som ett symptom av vad hon kallar för kulturrelativism.

ANNONS

– Det här är resultatet av identitetspolitiken i Sverige. Att det finns folk som ursäktar och har respekt för kulturer och religioner, även om det hamnar i konflikt med barns mänskliga rättigheter. Att strunta i dessa barn, det är verklig rasism, säger Sara Mohammad.

Alicia menar att hon hade blivit annorlunda behandlad om hon varit en blond svensk tjej. Vad tänker du om det?

– Det stämmer till hundra procent. Hade en svensk flicka skickats utomlands för att giftas bort med en pedofil, då hade varenda socialarbetare och politiker kavlat upp ärmarna direkt. Varenda minister och statsminister hade kallat det en enorm skandal för Sverige, säger Sara Mohammad.

Fotnot: Alicia heter egentligen något annat.

ANNONS