254 barn riskerade att giftas bort

ANNONS
|

GP har identifierat minst 527 barn som omhändertagits eller vårdats på grund av hedersproblematik runt om i landet. Nästan hälften riskerade att bli bortgifta mot sin vilja. Mestadels rörde det flickor mellan 12 och 17 år och ofta har de själva berättat om föräldrarnas planer för en lärare, skolkurator eller socialsekreterare strax innan sommarlovet.

Läs även: Alinagiftes bort - "Sa att vi skulle på semester"

Flicka såldes till man

I vissa fall har barnen redan blivit bortlovade eller genomgått en bröllopsceremoni i sina föräldrars hemländer. I enstaka fall har även pengar utbytts mellan familjerna vars barn skulle tvingas in i äktenskapen. I ett fall uppgav till exempel en flicka att hon sålts som brud efter att hon försvunnit och upptäckts på en flygplats med en äldre man. I polisförhör ska mannen senare ha uppgettatt han betalat för flickan och nu ägerhenne.

ANNONS

Scenarion som Rasool Awla, doktorand på Göteborgs universitet, känner väl igen.

– Att gifta bort sin dotter kan handla om många saker. Vissa vill behålla blodet rent inom familjen. Det används också bland rika för att behålla egendom inom familjen. Därför gifter många bort sina döttrar med kusiner på pappans sida. Det används även för att "gömma" skammen som familjen anser att en dotter åsamkat dem. Då kan dottern skickas iväg till hemlandet och tvingas in i giftermål med någon som familjen väljer och stanna där för gott, säger Rasool Awla.

UNIK DATABAS:Här kan du läsa om alla 527 fall

Expert: "Lagen är tandlös"

Sedan den 1 juli 2014 finns en lag som förbjuder äktenskapstvång i Sverige. Ärendena är ofta svåra att leda i bevis och hittills har bara en person dömts. Just nu utreds eventuella lagskärpningar på uppdrag av regeringen. För att döma någon för äktenskapstvång, måste i dag tvånget kunna klassas som "tveklöst stötande".

– Lagen är tyvärr ganska tandlös i dag. Det som gör saken ännu svårare är att företeelsen ”äktenskap mot den egna viljan” inte är kriminaliserad i lag. Negativa påtryckningar och subtila hotelser som att dottern inte kommer att få ärva, räknas inte som ”tveklöst stötande” i Sverige och är därför inte kriminaliserat. Samma sak gäller om flickan hotats med att hon aldrig kommer få gifta sig med någon annan än den familjen föreslagit. På så sätt är lagen mer en signal än ett kraftfullt verktyg, säger Rasool Awla och menar att det största problemet är att få flickor vågar berätta om problemet öppet.

ANNONS

"Viktigt att se kulturkopplingen"

Han säger också att det är viktigt att kunna se vilka kulturer som det är särskilt vanligt i.

– Äktenskapstvång och arrangerade giftermål finns i många kulturer. Men vanligast är det i Mellanöstern, och länder som till exempel Pakistan och Afghanistan. Ofta handlar det om reaktionära och konservativa muslimer som har sådana värderingar, säger Rasool Awla och tillägger:

– Jag vet att det är känsligt att säga så. Jag vågar kanske säga det mer än andra för att jag själv är kulturell muslim med ursprung i ett skambaserat samhälle i Mellanöstern. Och det handlar så klart inte om alla muslimer. Men det viktigaste är att vi vågar se problemen som de är ­­- att förneka eller blunda för verkligheten löser inga problem.

ANNONS