Hårda vindar drar in över Göteborg och Bohuslän

Under veckostarten är det läge att hålla hårt i hatten och plocka in lösa saker i trädgården. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Västra Götaland, Bohuslän och Göteborg där vindbyarna kan komma upp i 24 sekundmeter. Under dagen har också ett värmerekord slagits i Göteborg.

ANNONS
|

I samband med ett lågtryck som närmar sig på Norska havet kommer det redan under natten till måndag att blåsa upp rejält i stora delar av Västra Götaland. SMHI utfärdade under söndagsförmiddagen en klass 1-varning som gäller för hela måndagen och innebär mycket hårda vindbyar från sydväst på mellan 21-24 meter per sekund.

– Lågtrycket kommer också att föra med sig en del regn, någonstans mellan 10-15 millimeter, säger meteorolog Moa Hallberg på SMHI.

Avtar natten mot tisdag

Det kommer att blåsa rejält under hela måndagen men vinden avtar sedan mot natten till tisdag. Till sjöss är det utfärdat kulingvarning. Enligt Moa Hallberg kan vi dock vänta oss friska till hårda vindbyar hela den kommande veckan.

ANNONS

– I trafiken behöver man nu se upp för att enstaka träd kan falla och grenar kan brytas, säger Moa Hallberg, men rekommenderar även att man tar in lösa saker från trädgården som lätt kan blåsa bort.

Förutom vind förväntas det även att regna till och från fram till tisdag eftermiddag då molntäcket kan spricka upp något.

Definitionen för en klass 1-varning är mycket hårda vindbyar från 21 - 25 meter per sekund. Vinden kan innebära problem för höga fordon och grenar samt enstaka träd kan knäckas. Överstiger vindbyarna 25 m/s uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Från och med måndagsmorgonen är tågtrafiken inställd på sträckan Uddevalla-Strömstad. Tågen är inställda dygnet ut och orsaken är de mycket hårda vindarna i området. Tågen beräknas gå som normalt igen från tisdag.

Varmaste november i Göteborg någonsin

Måndagen bjuder också på värmerekord i Göteborg.

Under morgonen har temperaturen 15,4 uppmätts i staden, vilket är den högsta noteringen sedan mätningarna startade 1859, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

– Det är energirester från den amerikanska orkanen Zeta som tagits upp med lågtryck som vi ser i Göteborg. Det kommer regna och blåsa en del, säger Moa Hallberg.

Den tidigare högstanoteringen låg på 14,5 grader och uppmättes 2014.

ANNONS

– Det blir småblåsigt fortsatt i veckan. Men redan i kväll drar lågtrycket i väg mot nordost och ersätts då med lite friskare vindbyar. Det blir lägre temperaturer tills torsdag, men framåt fredag igen blir det mildare temperaturer på nytt, säger Moa Hallberg.

ANNONS