Från -1 till + 18 procent. Andrahandshyrornas utveckling skiljer sig markant mellan Göteborgs stadsdelar.
Från -1 till + 18 procent. Andrahandshyrornas utveckling skiljer sig markant mellan Göteborgs stadsdelar. Bild: Olof Ohlsson

Här är stadsdelen där andrahandshyran ökar mest

Från ruffiga kvarter till hett eftertraktade kvadratmeter. Andrahandshyrorna i en stadsdel på Hisingen ökar mer än på någon annan undersökt plats i landet. Samtidigt syns en försiktig tillbakagång i centrala Göteborg.
– Förorterna blir alltmer attraktiva, säger andrahandsexperten Mattia Tosti.

ANNONS
|

Genom att analysera cirka 4 600 annonser på Blocket har uthyrningsplattformen Qasa jämfört Göteborgs andrahandshyror år 2017 och år 2018.

Sett över hela staden ökade hyrorna med sex procent. Detsamma gäller för Malmö, medan de i Stockholm gick ner två procent.

Nedbrutet i mindre delar framträder en mer nyanserad bild. I de populära stadsdelarna Centrum och Majorna-Linné var andrahandshyrorna en procent billigare år 2018 än år 2017.

LÄS MER:Så hittar du en bostad i Göteborg

Centrala Hisingen

I Lundby på Hisingen steg däremot hyrorna med 18 procent. Siffran är högre än i någon annan av de stadsdelar i Stockholm, Göteborg och Malmö som Qasa undersökt.

– I takt med att stadskärnan växer blir förorterna alltmer attraktiva. Det är en trend vi sett under en längre tid i Stockholm och som under 2018 blev som tydligast i Göteborg, säger Mattia Tosti från Qasa.

ANNONS

Håkan Hallengren (S) är ledamot i Lundbys stadsdelsnämnd. Fram till årsskiftet var han ordförande i samma nämnd.

– Det byggs mer här och attraktiviteten ökar. Vi håller på att bli en centrumstadsdel, konstaterar han.

Höga hyror generellt är Håkan Hallengren dock skeptisk till. Han bor själv i en 3,5-rumslägenhet i ett landshövdingehus i stadsdelen, och betalar 6 500 kronor i månaden i hyra. 200 meter bort ligger nyproducerade lägenheter där en tvåa kostar 9 000 kronor i månaden.

– Det är horribelt. Bättre då att bo billigt så man kan lägga pengarna på annat.

LÄS MER:Privata hyresvärdar nobbar Boplats – satsar på egen bostadsförmedling

Mattia Tosti är pressansvarig och talesperson på Qasa.
Mattia Tosti är pressansvarig och talesperson på Qasa.

Fortsatt bostadsbrist

I Östra Göteborg steg andrahandshyrorna 13 procent och i Örgryte tre procent. Övriga stadsdelar finns inte med i Qasas statistik, eftersom de inte har "signifikanta observationer" där.

– Vi försöker vara så specifika som möjligt utan att urholka trovärdigheten i siffrorna. I områden med få uthyrningar blir siffrorna inte särskilt bra, säger Mattia Tosti från Qasa.

Han gissar att hyresökningarna lär fortsätta 2019. Priserna på andrahandsmarknaden drivs på av bostadsbristen, och den lär inte minska inom överskådlig framtid, konstaterar Mattia Tosti.

– Vi ser tyvärr ingen orsak till att trycket skulle mattas av. Och det vi ser i årets statistik, att hyrorna ökar framför allt utanför centrum, är en trend vi tror kommer fortsätta. I innerstaden har man nog nått någon form av smärtgräns.

ANNONS

– Andrahandsbeteendet är annorlunda än om man köper lägenhet – man är mindre känslig för var man bor men desto mer priskänslig.

LÄS MER:Andrahandsuthyrning en kassako för staten

Fakta: Så gjordes undersökningen av Qasa

Hyrorna är beräknade utifrån medelmånadshyran per kvadratmeter och en genomsnittlig yta för ett rum och kök på 30 kvadratmeter, två rum och kök på 50 kvadratmeter och tre rum och kök på 75 kvadratmeter.

Qasa beskriver sig som "en plattform för tryggare andrahandsuthyrning". De hjälper värdar och hyresgäster att hitta varandra samt agerar mellanhand vid uthyrningen. I utbyte mot kreditrisken de tar, genom att garantera att hyresvärden får betalat, tar de ut en procentavgift på hyran.

ANNONS