Under tisdagskvällen och natten larmades räddningstjänsten till flera bränder. Genrebild.
Under tisdagskvällen och natten larmades räddningstjänsten till flera bränder. Genrebild. Bild: Johan Nilsson/TT

Nio bränder i centrala Halmstad

Under sena kvällen, natten och morgonen larmades räddningstjänsten till totalt nio separata bränder i centrala Halmstad. En kvinna är gripen och alla bränderna ska ha varit relativt lättsläckta, men för brandkåren har det ändå varit bekymmersamt.
– Detta tar resurser som vi kan behöva till annat, säger räddningstjänstens inre befäl Mats Rydberg.

ANNONS
|

Sent på tisdagskvällen, strax före klockan 23, larmade en person om en brand i en papperskorg i Norre katts park i centrala Halmstad. När räddningstjänsten kom till platsen visade det sig att branden hade uppstått i en container, nära kaféet Rotundan.

– Det var en mindre container. Branden är släckt nu men det fanns spridningsrisk till Rotundan. Den låg ganska nära. Det hade tagit sig lite, lite i Rotundan. Färgen hade börjat krulla sig, alltså att färgen hade fått värmepåverkan, berättade Mats Rydberg vid tiden för det första larmet.

Branden skulle bli startskottet för en hektisk natt.

Sex bränder till

Mellan klockan 00.55 och 01.43, natten mot onsdag, inkom ytterligare fem larm om bränder omkring centrala Halmstad. Vid samtliga fall hade containrar eller papperskorgar satts i brand.

ANNONS

– Vi har släckt allihopa, den senaste vi åkte ut på nu var vid Slottsjordsskolan. Än så länge har det bara rört sig om mindre bränder, sade Mats Rydberg vid tiden för de senare larmen.

På en skala, hur tröttsamt är detta?

– Det är tröttsamt på den högsta nivån. Nu får vi bara hoppas att det inte blir några fler, för detta tar resurser som vi kan behöva till annat, säger Rydberg.

Vid klockan 02.01 inkom ett sjunde brandlarm, detta gällande ett sopkärl på Flygaregatan.

En kvinna gripen

Polisen har även de varit inblandade under natten. Enligt Anders Wennergren, vakthavande befäl vid polisregion Väst, inleddes ett sökarbete efter en misstänkt gärningsperson i samband med det första larmet.

– Vi är ute och söker just nu. Man kan ju tänka sig att det är en och samma person som gått runt och tuttat på, i och med att alla skett inom ett litet område, men än så länge har vi inte haft någon framgång i ärendet, sade Wennergren runt klockan 02.10.

Drygt 20 minuter senare kunde polisen genomföra ett gripande. Ett vittne hade då sett hur den nu misstänkta gärningspersonen försökte sätta eld på ytterligare ett sopkärl.

– Vi åkte då dit och grep en kvinna som färdades på cykel, säger Wennergren.

ANNONS

Kvinnan ska vara känd av polisen sedan tidigare. Hon misstänks nu för fyra fall av skadegörelse genom brand, samt tre fall av mordbrand. Den senare brottsmisstanken är på grund av att det funnits spridningsrisk mot närliggande byggnader.

Att en person gripits skulle dock inte vara slutet på denna brandhärjade natt.

Ytterligare två bränder på morgonen

Strax innan klockan 05 på onsdagsmorgonen larmades räddningstjänsten återigen om containerbränder. Dessa ska ha uppstått i närheten av Sturegymnasiet och på Slottsjordsvägen, enligt SOS Alarms händelseinformation.

– Vi har åkt ut för att släcka. Jag vet inte om det råder någon spridningsrisk i nuläget, säger Mats Rydberg, räddningstjänstens inre befäl.

Bränderna har alltså uppstått trots att polisen redan gripit en misstänkt tidigare under natten. Enligt Wennergren kan det finnas en naturlig förklaring till detta.

– Vi har kontakt med räddningstjänsten som tror att de nya larmen kan ha varit något som legat och pyrt en längre tid. Vi slår inte av på tempot på något sätt, utan har patruller ute i området fortfarande, men vi tar till oss av deras ord att detta kanske inte handlar om nya bränder, säger polisens vakthavande befäl.

Är det alltså er misstanke att larmen som kom in under morgonen kan ha anlagts innan gripandet, men först nu utvecklats till bränder?

ANNONS

– Ja, det är vad vi utgår från i nuläget.

ANNONS