Caroline Hainer, tv - och filmkritiker. Bild: Louise Enhörning.
Caroline Hainer, tv - och filmkritiker. Bild: Louise Enhörning.

"En genre som kommer förgrena sig"

Tre frågor till tv - och filmkritikern Caroline Hainer.

ANNONS
|

Hur har fenomenet dokusåpa/reality-tv förändrats sedan det började fram till nu?

– Till det yttre har det förändrats på det sättet att det i dag gärna får vara mer satta eller spektakulära miljöer, som till exempel Paradise Hotel. Nuförtiden har man också en ganska förväntad mall när det kommer till deltagarna med förutbestämda roller. En är aset, en annan clownen eller förföraren. I dag är det som att dokusåpadeltagarna vet att de måsta axla de här rollerna och själva föra trenden framåt.

– Den inre förändringen handlar om det moraliska, vad vi tycker är acceptabelt att se på tv. Synen på vad som provocerar och vad som kan synas i tv har flyttats oerhört mycket. I dag blir det överhuvudtaget inga rubriker när det är några som ligger med varandra i Big Brother.

ANNONS

Har dokusåporna förändrat vårt sätt att se på tv?

– De kanske har lagt någon slags grund till det här att man tittar väldigt intensivt. Man lägger ut hela serier så att man kan konsumera allt på en gång, så kallad bingewatching. Dessutom kan produktionsbolag och kanaler använda sig av nätet som en typ av plusmeny. I bloggar, på instagram och hemsidor har man eftersnack och där kan man kommentera i realtid.

Hur tror du att framtidens dokusåpor kommer se ut?

– Det är spännande att försöka se hur det kommer utvecklas. En av de senaste trenderna är att man försöker hitta extrema exempel när det kommer till personer. Till exempel finns det en amerikansk serie där man följer en familj som är med i Ku Klux Klan. Serien hamnade i blåsväder och fick läggas ner. Men man kan ju fråga sig om det är bra eller dåligt att göra ett program om den här typen av personer. Men bryter man den gränsen, då har man öppnat en sluss där det handlar om att man ska hitta den ena tossiga personen efter den andra. Det är ju möjligtvis en skrämmande utveckling.

ANNONS

– Å andra sidan kan man se en trend för program som Hela England bakar - ett program som är som ett spa-besök i tv-format. Det är väl motsvarigheten till att titta på gulliga klipp på nätet.

– De här båda trenderna säger väl något om samhällsklimatet, både att vi försöker skildra KKK och vårt behov av att se människor baka paj. I dag finns det väldigt många olika dokusåpor, allt från nischade dejtingprogram till program om olika arbetsgrupper. Det är en tv-genre som kommer fortsätta att förgrena sig.

Läs också:

"Jag hade nog gjort annorlunda nu än då"

ANNONS