Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Här vid Kungsportsplatsen låg tidigare biografen Palladium, numera ligger klädbutiken COS där. Bild: Thomas Johansson
Här vid Kungsportsplatsen låg tidigare biografen Palladium, numera ligger klädbutiken COS där. Bild: Thomas Johansson

Här låg en biograf – det ligger där nu

Biografer har öppnat och stängt i Göteborg. Vissa byggdes om från singelbiografer till en med flera salonger. En del bytte helt stil och visade porr. Nu är majoritet nedlagda och annan verksamhet har flyttat in i lokalerna.

Många är vi som har varit på dejt i en mörk biosalong och hållit en svettig hand i mörkret. Kanske visades det en spännande thriller, science fiction, eller en romantisk kärleksfilm. Men vårt filmtittande har förändrats genom åren, så även antalet biografer.

För redan 1896 visade man film på Valand. Och i början av 1900-talet öppnades flera biografer i stan – men i slutet av decenniet hade de flesta fått bomma igen.

I dag finns det nio lokaler som visar filmer året runt och de är: Biopalatset, Bergakungen, Filmstaden Göta, Bio Roy, Hagabion, Capitol, Aftonstjärnan, Frölundabion, Blå Stället i Angered.

LÄS MER: 14 Göteborgsställen som gått i graven

Här är 12 före detta biografer i Göteborg:

Bild: Thomas Johansson
Bild: Thomas Johansson

Palladium - COS

I den vackra lokalen vid Kungsportsplatsen låg biografen Palladium mellan 1919 och 2008. När biografen öppnade i början av 1900-talet hade den plats för 1 028 besökare, strax innan den lades ner fanns det plats för strax under 800 besökare.

Genom åren har storfilmer som Titanic, Hook och Sällskapsresan visats där. Palladium stängdes i 17 februari 2008. 2012 öppnade H&M koncernen klädbutiken COS, och den ligger fortfarande där.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Spegeln - Burger King

På Avenyn låg tidigare biografen Spegeln, den låg där mellan 1940 och 1989.GP skrev i december 1989 att Stena Line skulle ta över lokalerna för att bygga om lokalerna till hamburgerrestaurang. Det möttes av protester av de boende och företagen i fastigheten, bland annat skickades en skrivelse till byggnadsnämnden.

Hyresgästerna ansåg att fler ungdomar kommer att dras till Avenyn och därmed ökar riskerna för ungdoms- och gatuvåld. De uppgav att de redan hade problem med gatans åtta restauranger. I dag ligger Burger King i lokalen.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Sandrew I-III – Saigon Food

I Nordstan låg tidigare Sandrew I-III med sina tre salonger. De låg där mellan 1972 och 1986. Mellan 1986 och 1995, hette biografen Sandrew Nordstan och då hade man hela sju salonger.

När biografen stängde kom Wettergrens bokhandel och sedan Saigon food (livsmedel och restaurang) som fortfarande ligger där.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Skansen - Atalante

Biografen Skansen, låg på Övre Husargatan mellan 1936 och 1986. Enligt uppgift var invigningsfilmen ”Polisprefekten” med bland annat Charles Laughton.

Även svenska klassiker som ”Herr hushållsassistenten” med Elof Ahrle och ”Baldevins bröllop” med Edvard Persson visades. I dag ligger dansteatern Atalante i lokalen.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Victoria - Weekday

Biografen Victoria på Kungsgatan invigdes annandag jul 1914 i alldeles nybyggda lokaler. 1929 visades den första ljudfilmen i Göteborg här. Under åren gjordes lokalerna om flera gånger, bland annat lade man in heltäckningsmattor 1975.

Men 2002 tog det slut och biografen stängdes. Två år senare öppnades klädbutiken Victoria Arena. Och 2008 öppnade klädbutiken Weekday som ligger där i dag.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Cosmorama - Lagerhaus

Cosmorama på Östra Hamngatan öppnade 1908, och biografen annonserades då som ”Skandinaviens största och elegantaste biografetablissement”. Där fanns en av landets två biograforglar. På Cosmorama jobbade en tiomannaorkester under stumfilmstiden. När talfilmen kom 1930 avskedades de och man satte in en ljudanläggning.

Från 1984 användes lokalerna av Stora Teatern för bland annat barnteater. Samtidigt som man kunde se på film med. 1988 lades biografen ner. Sedan 1996 ligger inredningsbutiken Lagerhaus i lokalen.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Filmstaden Downtown - Åhléns

Huset på Kungsgatan 35 hängde tidigare ihop med varuhuskomplexet Meeths. Fram till ombyggnaden 1986 låg flera olika affärer i bottenplan och entrén till Downtown.

1994 byggdes lokalerna om och fick bland annat nya stolar, och 1995 öppnade Filmstaden Downtown istället. Biografen låg här mellan 1984 och 2007. 2008 öppnade Åhléns som fortfarande ligger där.
Bild: Ulrika Karlsson
Bild: Ulrika Karlsson

Aveny - Polestar

Biografen Aveny, Kungsportsavenyn öppnade 1939, premiärfilmen var ”Kalle på Spången” med Edvard Persson som även var på plats vid premiären i Göteborg.

1996 slutade man visa film i lokalen. Senare öppnade klädbutiken Lindex, och snart öppnar snart ett showroom för Volvos systermärke Polestar.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Biorama - Hagateatern

Biorama, Södra Allégatan öppnade 1911 och under tidigt 1900-tal visades cowboyfilmer och sportreportage. 1973 bytte biografen helt inriktning och blev en porrbio.

Biografen stängde sen 1989. Numera ligger Hagateatern i lokalerna.
Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

Fyren - Bengans

Fyren, Stigbergstorget öppnade 1943 och första filmen var ”Ursäkta skynket” med Abbott & Costello.1984 tog SF över biografen från de tidigare ägarna.

Under större delen av 1985 var det enligt uppgift Rolf Magnusson som drev Fyren, och i slutet av samma år stängde biografen för gott. I dag ligger skivbutiken Bengans i de gamla lokalerna.
Bild: Ulrika Karlsson
Bild: Ulrika Karlsson

Göta - Göta

När biografen Göta på Götaplatsen öppnade 1936 hade den plats för 700 personer. Premiärfilmen som visades var ”Flottan dansar”.1941 brann det i lokalerna och en omfattande renovering fick göras.

I maj 1997 stängdes biografen och mellan 1998 till 2013 användes lokalen av hemelektronikkedjan Siba. Men 2015 öppnades Göta igen för film igen, men då med 249 platser.
Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

Kaparen - Tomt

Kaparen på Stigbergstorget öppnade 1940, och hade då plats för 800 personer. Biografen uppkallades efter kaparen Lars Gathenhielm. Den första filmen som visades var ”Kadettkamrater” med bland andra Åke Söderblom, Hasse Ekman och Signe Lundberg-Settergren. I september 1982 visades sista filmen på Kaparen, vilken var ”Jönssonligan och Dynamit-Harry”.

1984 flyttade Posten in för att flytta ut på 1990-talet. Efter det har det legat både en Konsumbutik och en Lidl i lokalerna. I dag är det tomt.

LÄS MER: 17 klassiska Göteborgsställen – som fortfarande finns kvar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.