Anställda inom VG-regionen måste nu återigen bära munskydd i vårdlokalerna.
Anställda inom VG-regionen måste nu återigen bära munskydd i vårdlokalerna. Bild: Jenny Ingemarsson

VG-regionen återinför krav på munskydd

En ökad smittspridning och oro över den nya virusvarianten omikron gör att Västra Götalandsregionen inför krav på att vårdanställda ska bära munskydd.

ANNONS
|

I förra veckan ökade smittspridningen av covid-19 med 54 procent, och på regionens sjukhus vårdas allt fler patienter för sjukdomen.

Även om det fortfarande handlar om både betydligt lägre nivåer av nya fall och inlagda patienter jämfört med när läget varit som värst, kan Sverige likt många andra länder vara på väg mot en ny pandemivåg.

– Vi behöver ha en beredskap, och ha möjlighet att förebygga och möta en befarad ökning av smittspridningen. Vi kan relativt snart bli tvungna att införa nya restriktioner, sa till exempel socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff på torsdagsmorgonen.

ANNONS

Oro för omikron

Västra Götalandsregionen fattade under onsdagen beslut om att återinföra krav på att anställda ska bära munskydd i regionens vårdlokaler, rapporterar P4 Göteborg.

Även patienter och anhöriga kommer att erbjudas munskydd. Utöver den ökade smittspridningen sägs också oro över vad den nya virusvarianten omikron skulle kunna innebära. Varianten som först upptäcktes i Sydafrika har redan konstaterats i flera svenska regioner. En farhåga som många experter har uttryckt är det inte är säkert att de nuvarande vaccinen kommer att vara lika effektiva mot omikron.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS