Nämndemannen, som nominerats av Vänsterpartiet, har dömt i flera mål som rört våld i nära relation. Nu stängs han av från sitt uppdrag.
Nämndemannen, som nominerats av Vänsterpartiet, har dömt i flera mål som rört våld i nära relation. Nu stängs han av från sitt uppdrag. Bild: ADAM IHSE / TT

V-nämndeman stängs av – skrev att män får slå kvinnor

I extrema fall – om frun beter sig upproriskt – har mannen rätt att slå henne. Så resonerade en nämndeman vid Göteborgs tingsrätt, i en text om kvinnans roll i islam. Nu stängs den vänsterpartistiske nämndemannen av – och utreds av tingsrätten.

ANNONS
|

Det var Doku som nyligen avslöjade uppgifterna om nämndemannen, som nominerades av Vänsterpartiet 2018.

Han har i flera texter, som publicerats på moskéers och islamiska föreningars hemsidor, uttryckt att en man får slå sin fru samt att flickor ska täcka sig.

Nämndemannen har dömt i flera mål som rört våld i nära relation.

I två fall av kvinnomisshandel har mannen varit ensam skiljaktig i målen. Ett av fallen slutade med att den åtalade dömdes till fängelse i sex månader för misshandel vid två tillfällen och för olaga frihetsberövande.

LÄS MER:Tidigare nämndeman föreläste om jämställdhet – köpte och våldtog barn

Utreds av Vänsterpartiet och tingsrätten

Vänsterpartiet inledde en egen utredning om uppgifterna efter Dokus avslöjande.

ANNONS

Nu meddelar även tingsrätten att man inleder en utredning av saken – och stänger samtidigt av mannen från sitt uppdrag som nämndeman.

”Mot bakgrund av de anklagelser som i media har riktats mot NN har tingsrätten beslutat att inleda en utredning om hans lämplighet som nämndeman”, skriver rättens lagman i sitt beslut.

Avstängningen gäller tillsvidare, under den tid som ärendet handläggs.

Nämndemannen fick, efter att ha tagit del av avstängningen, tre veckor på sig att överklaga beslutet. Huruvida så kommer ske är för närvarande oklart.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS